Menu 

Svi više-manje znamo da iskorišteno ulje nikako ne bi trebalo sipati u odvode. Mi vam donosimo odgovor na pitanje šta uraditi sa upotrebljenim uljem.

Nakon prženja hrane na dubokoj masnoći većina nas iskorišteno ulje prospe u sudoper ili WC šolju što je potpuno pogrešno jer sasvim male količine ulja koje dospeju u odvode nakon samo pranja masne posude mogu napraviti velike probleme.

Ulje vremenom može zapušiti cevi što dovodi do nebezbenih uslova za život kao i do skupih popravaka. Upotrebljeno ulje takođe ne može da se koristi za kompost jer može privući štetočine i izvući vlagu.

prženje u dubokom ulju

Šta raditi sa iskorištenim uljem?

1. Upotrebite ga ponovo. Sve dok ulje ne užegne možete ga upotrebiti još nekoliko puta. Nakon što se ulje na kom ste pržili hranu potpuno ohladi, procedite ga da bi odstranili sve delove hrane i čuvajte ga dobro zatvorenog u teglici na hladnom i suvom mestu. Ulje možete upotrebljavati sve dok ne užegne i dok ne počne da peni.

2. Reciklirajte. Raspitajte se da li u vašem gradu postoje firme/organizacije koje se bave recikliranjem ulja.

ulje u teglici

3. Bacite ga. Ako mislite da ulje koje ste koristili nikako ne može da se upotrebi ponovo, bacite ga, ali na ispravan način. Pravi način da se rešite ulja jeste da ga ulijete u jednu flašu ili teglu, dobro zatvorite i bacite u kontejner. Na taj način ne možete nikoga ugroziti.

Sviđa nam se
Autor
Šta uraditi sa upotrebljenim uljem
Datum
Ime
Reciklaža upotrebljenog ulja
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar