Menu 

U poslednjih godinu dana interentom kruži recept za „čudesni lek“ protiv bolova u leđima koji se sastoji samo od suvog voća, pa smo mi neverne Tome malčice istraživali kakav to uticaj suvo voće, posebno šljive imaju na zdravlje kostiju.

Prema istraživanjima koja su sprovedena na univerzitetu na Floridi, suva šljiva je jedna od najzdravijih voćkica kad je u pitanju zdravlje kostiju. Svi mi znamo da većina voća i povrća sadrži minerale i vitamine koji su dobri za naše kosti, ali suve šljive u tome svakako prednjače. Suve šljive u odnosu na ostalo voće zaista mogu poboljšati gustinu kostiju kao i promeniti količinu alkalnih fosfata koji se nalaze u kostima.

Dokazano je i da ovo voće ima sposobnost da promeni gustinu minerala u kostima kod žena u periodu posle menopauze.

Do sad je bilo poznato da su suve šljive bogate kalcijumom i vitaminom D, ali sad je otkriven i novi mineral koji poboljšava zdravlje kostiju.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Zašto bi trebalo jesti suve šljive

Tokom istraživanja na unievrzitetu na Floridi, naučnici su istraživali efekat suvih šljiva na zdravlje prvo životinja, a kasnije i ljudi. Rezultat je bio više nego pozitivan posebno kad su u pitanju žene čije su kosti nakon tri meseca ispitivanje bile znatno zdravije i snažnije, a istraživanje je zatim nastavljeno celu godinu.

U istraživanju je učestvovalo 100 žena koje su tek prošle kroz menopauzu, nijedna od njih nije koristila nikakve lekove za zdravlje kostiju, steroide ili suplemente kalcijuma, a nisu uključene žene koje imaju hronične bolesti kostiju ili su teški pušači. Isto tako nisu mogle učestvovati žene koje redovno konzumiraju suve šljive ili sok od suvih šljiva.

Žene su podeljene u dve grupe, jedna grupa žena je jela 10 suvih šljiva dnevno, čitavih godinau dana, a zbog njihovog laksativnog dejstva u ishranu su ih morale uvoditi postepeno. Druga grupa žena je jela oko 75 grama suvih jabuka koje imaju jednak broj kalorija, ugljenih hidrata, masti i vlakana kao 100 g šljiva. Obe grupe su pored voća uzimale i suplemente vitamina D i kalcijuma. Nakon što su usporedili rezultate ispostavilo da su kod žena koje su jele šljive zabeleženi bolji rezulatati.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????

Zašto bi trebalo jesti 10 suvih šljiva dnevno

  • Povećače vam se gustina kostiju što će poboljšati pokretljivost i ublažiti bolove.
  • Zdravlje i izdržljivost kičme i kostiju podlaktice biće na zavidnom nivou, a rizik od povreda i lomova mali.
  • Održavanje telesne težine. Pored na zdravlje kostiju suve šljive zbog svog laksativnog dejstva pomažu i održavanje zdrave telesne težine i sprečavaju gojenje.
  • Bogate su vitaminima C, K i fitohemikalijama od velike važnosti za zdravlje kostiju.
  • Suve šljive poseduju antiupala svojstva što je samo još jedan od razloga zbog čega su toliko dobre za zdravlje kostiju.
  • Poboljšanje biomarkera kostiju. Nakon redovnog uzimanja suvih šljiva biomarkeri koji pokazuju gustinu minerala u kostima biće mnogo bolji i pozitivniji.
  • Bez obzira na sve rezultate koje je dalo ovo istraživanje jedno je sigurno, ukoliko budete svakog dana jeli 10 suvih šljiva zdravlje vaših kostiju se neće pogoršati i nikakav gubitak kostiju nije zabaležen kod niti jedne od 100 učesnica u istraživanju što je veoma važan podatak.
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. zaja

    Neshvatljivo je koliko ste navalili s tim reklamiranjem.Batalite to vec jednom.

Napišite komentar