Menu 

Ulje čajevca kod nas, na žalost, nije postalo još uvek važan deo prirodne kozmetike. Još uvek ga nismo dobro iskoristili. Promenite to – evo i zašto.

ulje cajevcaReč je o eteričnom ulju koje se dobija od autralijske biljke Melaleuca alternifolia. Najpoznatija je kao jedan od najboljih prirodnih antiseptika. Ima žućkastu boju i miriše poput oraščića.

Zbog svojih magičnih antibakterijskih svojastava efektivan je prirodan lek za infekcije kože izazvane bakterijama i gljivicama – posebno u borbi protiv akni.

Za lepotu

Kao što smo već naveli prvo na šta trebate pomisliti kada se borite protiv akni je upravo ulje čajevca. Ublažava upale i doprinosi ekstra brzom oporavku kože od akni. Deluje kao prirodna alternativa salicilnoj kiselini i benzoyl peroxide-u (koji se nalazi u mnogim preparatima protiv akni) – na isti način čisti kožu. Pre nanošenja na lice isprobajte ulje na malom delu kože na ruci da vidite da li ste osetljivi. Da biste se rešili problema sa kožom samo stavite sasvim malo ulja na same akne.

Još jedan problem, koji posebno nervira žene širom sveta – urasle dlačice, možete rešiti sa ovim uljem. Čim primetite da vam urasta dlačica na to mesto samo nanesite malo ulja čajevca. Ako vam je ulje prejako možete ga i razblažiti sa malo vode. Neverovatno, ali problem sa uraslim dlakama ćete rešiti već nakon par nanošenja ulja.

Za nokte je ulje čajevca bolje i od toplog maslinovog ulja (iako ni njega naravno ne treba odbaciti). Ono jača slabe i lomljive nokte. Sve što je potrebno je da s vremena na vreme natopite nokte na nekoliko minuta u vodi u koju ste dodali nekoliko kapi ulja čajevca. A kako je efektivno u uništavanju gljivica ključno je i u borbi protiv gljivica na noktima. Nekoliko kapi ulja utrljajte nekoliko puta na dan (i do 4 za veće infekcije) na nokte zaražne gljivicama. (Pročitajte i Izlečite gljivice na noktima i održavajte ih zdravima).

akne tinejdzer

Protiv vaški

Iako su, srećom, u većini slučajeva iskorenjene, vaške se idalje pojavljuju u školama među decom. Rešiti ih se možete ako dodate u blagi šampon nekoliko kapi ovog ulja, dobro našamponirate, umasirate u teme i ostavite da deluje 10 minuta. Posle operete i dobro iščešljate gustim češljom.

Bolno grlo

Naparavanje sa vodom u koju ste dodali nekoliko kapi ulja čajevca može rešiti problem upaljenog i bolnog grla i disajnih puteva.

naparavanje lica

Vaginalne infekcije

Probleme sa gljivicama ili uopšte vaginalne infekcije možete pobediti uljem od čajevca. Nekoliko kapi čistog ulja čajevca (ili razblaženog sa malo vode) nakapajte na tampon i stavite u vaginu na 2 ili 3 sata. Ponavljajte dva puta dnevno. Nije preporučljivo za trudne žene.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Milos Ciric

    Ako volite dobro zezanje na racun estrade i idiotskih tekstova, ovo je stranica koju treba da lajkujete Jebem ti majku

Napišite komentar