Menu 

Nedovoljno sna može dovesti do neravnoteže enrgije u organizmu i viška kilograma. Danas vam pričamo o tome zašto je dobar san važan ukoliko ste u konstantnoj borbi sa kilogramima.

Kvalitetan san bi trebalo da postane deo vašeg načina življenja baš kao zdrava ishrana i vežbanje. Ne samo da je od velikog značaja za mentalno zdravlje već i za gojenje i prehrambene navike.

dreamstime_s_21535538

U jednoj studiji objavljenoj prošle godine u Journal of the academy of nutritions and dietetics rečeno je da je manje od šest sati sna dnevno povezano sa energetskim disbalansom i potencijalnim debljanjem. Odrasli ljudi koji su nenaspavani uglavnom češće osećaju glad i želju za masnom i slatkom hranom. Žene koje malo spavaju u proseku unose 400 kalorija dnevno više od onih odmornijih dok je ta brojka kod muškaraca nešto veća pa oni unose čitavih 600 kalorija više ukoliko ne odspavaju preporučenih 6 sati i više.

Potoji nekoliko različitih teorija zašto je to tako. Jedna od njih kaže da smanjen broj sati sna ometa rad hormona koji utiču na apetit, a to su grelin i leptin. Grelin stimuliše apetit dok leptin šalje signale mozgu da smo siti. Kad smo nenaspavani nivo grelina se podiže dok se nivo leptina spušta i tu nastaje problem.

Druga teorija je poprilično banalna, ali opet logična i kaže da je razlog tome zato što kad malo spavamo, duže smo budni i potrebno nam je više energije pa nam se traži više hrane.

Zdravstveni problemi koji su vezani uz nesanicu su daleko ozbiljni nego što je neželjenih nekoliko kilograma viška. Hronični manjak sna može smanjiti osetljivost na insulin što je prvi korak do nastanka dijabetesa, a može dovesti i do pada imuniteta i povišenog krvnog pritiska (posebno kod žena).

dreamstime_s_19457501

Odraslim osobama stručnjaci savetuju dobrih 7-9 sati sna i zato dobro planirajte svoj dan.

Saveti za dobar san

dreamstime_s_20624963

Ako imate problema sa spavanjem pokušajte primeniti neke od ovih saveta:

  • Čitajte, meditirajte, slušajte opuštajuću muziku pre spavanja, popijte čaj od kamilice ili naprvite kupku.
  • Jedite trešnje, jedan od najboljih prirodnih izvora melotonina, hemikalije koja reguliše san.
  • Vežbajte, jer vas nakon iscrpljujuće sigurno čeka čvrst san.
  • Neka vam večera bude lagana kombinacija ugljikohidrata i proteina koji će pomoći da se oslobodi serotonin poznat kao i umirujući hormon.
  • Izbegavajte alkohol pre spavanja.
  • Ograničite unos kofeina.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar