Menu 

Mediteranska dijeta se smatra jednim od najboljih izbora kada je režim ishrane u pitanju. Dokazano je da sa njom neverovatno jačate zdravlje, a uspešno vas štiti od mnogih bolesti i pošasti modernog društva.

Mnogi od nas kada bi izbegavali samo šećer, rafinisanu i obrađenu hranu i hidrogenizovane masti uveliko bi poboljšali zdravlje i obezbedili dugovečnost. Mediteranska dijeta nudi mnogo više, a ne traži od vas ni mnogo odricanja. Posebno je preporučuju ljudima koji zađu u srednje godine, jer tada prave odličnu osnovu za sigurnu, zdravu i lepu starost.

Šta je tačno mediteranska dijeta

mediteranska dijeta 2Reč je o zdravom načinu ishrane zasnovanom na nekim dijetama tipičnim za Grčku i jug Italije, tačnije zasnovana je, jednim delom, na mediteranskoj hrani. Preovladava korišćenje maslinovog ulja, mahunarki, nerafinisanih žitarica, voća i povrća. Od ostalog tu je umerana ili češća konzumacija ribe (zavisnosti od želje), umerena konzumacija mlečnih prozvoda (većinom su u pitanju sir i jogurt), umerena konzumacija vina i retka konzumacija mesa i drugih mesnih proizvoda.

Ako prelazite na ovu dijetu onda ćete većinom pripremati povrće, mahunarke, orašaste plodove, žitarice, semenke, ali i ribu, piletinu, a sve posipati maslinovim uljem.

Uz laganu fizičku aktivnost, preporučuje se malo jaja (maksimalno 4 sedmično); sveže voće je najčešće izbor za desert; ribu i morske proizvode morate pripremati bar dva puta sedmično; koristite bilje i začine ako možete umesto soli, crveno meso koristite tek par puta mesečno, puter i masnoće gledajte da zamenite maslinovim uljem (ako je moguće, ali ga nije preporučljivo koristiti za pečenje – Sve što ste hteli da znate o uljima).

Ograničite unos obrađene i brze hrane (ili je izbegavajte u potpunosti); grickajte sveže i suvo voće i orašaste plodove (nezasoljene); tokom obroka pijte crveno vino (jednu do dve čašice (od 50 ml) dnevno); voda je najbolji izbor (ali dobrodošli su i čajevi i jedna šoljica domaće kafe); gljive su, takođe, poželjne.

mediteranska dijeta 3

Blagotvorna dejstva

Dokazano je za starije ljude koji su na mediteranskoj dijetu 5, 10 ili više godina da im se zdravlje značajno poboljšalo. Smanjen je rizik od dijabetesa, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Naučnici tvrde da će oni koji se drže mediteranske dijete živeti preko 70 godina bez srčanih bolesti, dijabetesa i drugih sličnih obolenja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar