Menu 

Svi mi manje-više znamo glavna pravila zdrave ishrane: važno je jesti mnogo svežeg voća i povrća, ograničiti unos masti te piti puno vode. Ali, ispod tih osnova krije se mnoštvo mitova koji nam jednostavno ne dozvoljavaju da se pridržavamo svih smernica zdrave ishrane.

Ovo su neki od najčešćih.

Suplementi mogu nadomestiti nutrijente.  Nutricionisti kažu da je uvek bolje vtamine i minerale unositi putem hrane nego putem suplemenata i vitaminski dodaci jednostavno ne mogu pomoći ako se nezdravo hranite. Nemojte se zavaravati. Nutrijenti iz suplemenata se sasvim drugačije apsorbuju od onih iz svežih namirnica.

6258064754_d586ea510a_z

Pića sa kofeinom izazivaju dehidraciju. Godinama se veruje da pića sa kofeinom imaju diuretska svojstva i uzrokuju pojačano mokrenje, ali najnovija istraživanja to pobijaju. Stručnjaci kažu da biste morali piti zaista velike količine kafe da bi vas dehidrirala.

Preskakanjem doručka štedimo kaorije. O ovome smo pričali mnogo puto. Naime ključ zdrave ishrane su redovni obroci koji su dobro izbalansirani. Ako preskočite doručak veće su šanse da tokom dana unesete više kalorija nego što biste uneli da ste pojeli nešto uz kafu.

Ugljeni hidrati u ishrani debljaju. Ljudi veruju da su ugljeni hidrati ono što ih čini debelima. Ono zbog čega se debljate jeste preveliki unos kalorija, a ne odnos proteina i ugljenih hidrata koje unesete tokom dana. Ugljeni hidrati treba da budu dio svake zdrave ishrane samo treba da pazite na količine i na način koji ih trošite.

12396319115_e892a39184_z

Voćni soovi su jednako zdravi kao i sveže voće. Ovo važi samo ako sami pripremate voćne sokove bez ikakvih dodataka, ako kupujete gotove sokove koji su puni konzervansa i šećera vaša teorija pada u vodu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar