Menu 

Mnogi pušači se plaše da će se udebljati nakon prestanka pušenja i to opravdano. Međutim, to možete sprečiti i istovremno se rešiti ove ružne nezdrave navike.

To ne bi trebao biti razlog da odustanete od prestanka pušenja. Debljanje nije prisutno kod svakog pušača, a i kod onih koji se udebljaju reč je o 2 do 4 kilograma više.

Za neke bivše pušače, koji su bili mršavi tih par kilograma više može biti i dobra stvar. Ali, ako želite da sa prestankom pušenja kontrolišete i kilograme par saveta vam u tome može pomoći. Ako imate snagu i volju da ostavite cigarete imaćete i za ove smernice da sprečite i debljanje u tom periodu odvikavanja.

Metabolizam i zašto se bivši pušači debljaju

Nikotin iz cigareta pojačava rad metabolizma i tako povećavate broj kalorija koje sagorite. Kada ostavite cigarete otkucaji srca se povećavaju za 10 do 20 udaraca u minuti, a rad metabolizma se vraća u normalu. To je zdrava promena, ali to znači i nekoliko kalorija više, pa debljanje počinje, ako se prepustite.

debeljko jede spagete

Problemi u početku

Ne plaše se bivši pušači samo kilograma, već tačnije anksioznosti, depresije i nervoze koja dolazi kada ostave cigarete. Tu nervozu i ono poznato “šta da radim sa prstima” obično umiruju grickalicama i uopšte pogrešnim izborom hrane.

Početni period, obično tih prvih 15 do 20 dana, su, to zna svaki bivši pušač, najgori. Zaista je potrebna jaka volja. Sve to može biti vrlo stresno.

Kada ubijete tu želju za duvanom, razbićete i naviku i ostalo je u kontroli i ishrani. Ovisnost o nikotinu obično razbijete već u prva 4 dana, ali potrebne su sedmice da izbacite na hiljade onih štetnih hemikalija koje crpe vaše telo.

Strah i anksioznost, nervoza mogu trajati satima, pa i danima i ako ne pronađu novu ovisnost pušači se obično vrate cigaretama.

Hrana

devojka jede kifleNe žudite vi samo za nikotinom, nedostaje vam i da nešto držite u rukama, da zapalite cigaretu, da osetite dim. Zato se mnogi okreću i pogrešnoj hrani. Ako već u hrani tražite alternativu “za igru prstima” birajte zdrave gricaklice i one bez šećera – komadiće voća i povrća, lizalice bez šećera, …

Perite zube nekoliko puta na dan – tako ćete zavarati usta. A i kada su vam usta sveža i čista imaćete i manju želju da zapalite.

Ne idite na dijetu u isto vreme kada i prestajete sa pušenjem. To obično vodi ka neuspehu.

Suplementi i biljke

Važno je da kontrolišete tu nervozu i anksioznost. To možete učiniti pravilnim odabirom hrane. Razmislite o biljkama za smirenje i koje se bore protiv depresije poput valerijane i lavande. (Pročitajte i tekst “Duvan” za odvikavanje od pušenja?)

Možete probati i sa biljkom zvanom mucuna (baršunasti grah) – uzima se kao dodatak ishrani, koriste se mlevena zrna. Prirodno i sigurno blago povećava nivo dopamina, pa se bivši pušači osećaju lakše i srećnije. (Možete je i kod nas naći u prodaji).

zena zabrinuta na vagi

Uzimajte u periodu odvikavanja i multivitamine i minerale. Vitamin B je dobar za balans centralnog nervnog sistema, ali treba da bude organskog porekla i poželjno da se uzima sa niacinom. (Posavetujte se sa nutricionistom šta biste mogli konzumirati). Probajte i sa malo tamne kvalitetne čokolade. Dobra je protiv depresije.

Važno je da se zdravo hranite, da jedete što više domaće hrane i povrća, a pojačajte i unos belog luka i koristite ulje origana.

Pročitajte i tekst Ostavite cigarete uz pomoć prirode.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar