Menu 

Već neko vreme u svetu je veoma popularno nešto što se zove “juicing”, što znači detoksikaciju organizma pomoću svežih sokova napravljenih od voća i povrća. Ako niste ljubitelji sokova čišćenje možete obaviti i supama, a to se naziva “souping”.

Mnogi veoma brzo odustaju od detoksikacije sokovima jer im dosadi piti hladne sokove od kojih obično ostanu gladni i nervozni. Topla supica bi to mogla da promeni, a da efekat detoksikacije bude jednak.

Angela Blatteis i Vivienne Vella osmislile su program čišćenja pomoću supica jer su se vodile mišlju da malo ko ne voli toplu negujuću supu. Na ovaj način pored toga što čistimo organizam, unosimo nutrijente i utažujemo glad, za razliku od hladnih sokova.

http://www.dreamstime.com/stock-images-attractive-young-woman-eating-tomato-soup-model-released-image34070704

Jedan dan detoksikacije bi mogao da izgleda ovako: jutro započnite supom od mlijeka, indijskih oraha i organskih jagoda, poslepodne se okrepite toplom supom od tikvica i bosiljka sa goveđim bujonom, a naveče neka se u vašoj supi nađe juzu, kruške, citrusno voće i alkalna voda.

Vivienne i Angela tvrde da sokovi nisu realan izbor hrane. Ako odbacimo veoma bitna vlakna iz voća , voće se razbija na proste šećere koji preopterećuju jetru, a bubrege izbacuju iz ravnoteže, a bez makro nutrijenata kao što su proteini i zdrave masti, većina nutrijenata iz voća i povrća postaju jednostavno neupotrebljiva.

Takođe, ne treba da izbegavate upotrebljavati proteine životinjskog porekla te se slobodno služite bujonima napravljenim od piletine ili govedine. Pored toga što će obogatiti ukus vaše supe, obezbediće vam mnoge zdrave supstance.

Telu je neophodna raznovrsna hrana i nipošto se ne treba ograničavati na samo sirovu ili samo kuvanu hranu, zdrava varijacija je idealna. Supa koja je napravljena od kostiju ili korenastog povrća ujutro će očistiti creva, a grejati ceo organizam i čuvati vas od moguće prehlade ili gripa. Kuvane supe telu omogućavaju da upije što više nutrijenata, bolje i uspešnije nego sirovi sokovi.

Ako vas pomisao da po ceo dan pijete sirove sokove odbijala, probajte sa čišćenjem supama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar