Menu 

Nisu svi trendovi vezani za zdravlje uvek najbolji. Neke veoma intenzivne dijete i programi za vežbanje koji se računaju pod zdrave mogu dovesti do izgladnjivanja i ozbiljno vas razboleti. Evo nekih trendova koje ne bi trebalo da pratite.

Dijeta bez glutena

Ishrana koja se bazira na namirnicama koje ne sadrže gluten može biti zdrava jedino za one kojima je preko potrebna, a to su oni koji boluju od celijakije. U poslednje vreme dosta ljudi misli da su alergični na gluten bez da se testiraju. Pre nego se na svoju ruku odreknete glutena zatražite od vašeg lekara da vam napravi testove koji će potvrditi alergiju. Više o bezglutenskoj ishrani pročitajte u članku ” Bezglutenska hrana – zašto je tako popularna?”

dreamstime_s_30310634

Ishrana sirovom hranom

Pobornici ovakvog načina ishrane tvrde da termički obrađena hrana uništava prirodne enzime, vitamine i minerale. Ali, stomačna kiselina svakako uništava pojedine enzime kao što je karoten iz šargarepe i puno je lakše pobavljiv ukoliko se kratko termički obradi i razgradi.

Činjenica jeste da su većina voća i povrća najzdraviji ako se konzumiraju u svežem obliku, ali umesto da potpuno izbacite kuvanu hranu svojoj ishrani jednostavno dodajte više salata.

Sirova ishrana može loše uticati na zdravlje jer unosimo dosta masti (iz avokada i kokosa) i ugljenih hidrata, ali potpuno zapostavljamo neophodne proteine.

dreamstime_s_28359634

CrossFit

Iako je popularnost CrossFit načina vežbanja porastao sa primal načinom življenja, koliko može biti dobar toliko može biti i štetan po vaše zdravlje. Sve zavisi od instruktora, brzine i intenziteta kojim on forsira vežbanje.

CrossFit može biti poprilično opasan za početnike i zato pazite kako mu pristupate. Istraživanja su pokazala da čak 16 odsto početnika odustane od ovakvog načina vežbanja veoma brzo zbog zamora ili povreda. Ako želite probati ovakav vid vežbanja obavezno se inofrmišite i nađite instruktore koji će pratiti vaš ritam. Više pročitajte u “Saznajte šta je crossfit – novi hit u vežbanju”.

Detoks tretmani

O detoks tretmanima smo pisali nebrojeno puta u pozitivnom, ali i negativnom kontekstu. Ono što je sigurno kada je detoks u pitanju je da organizam već poseduje sistem za izbacivanje štetnih materija iz organizma. Posebno izbegavajte tretmane koji su veoma intenzivni i koji nude „fenomenalne“ rezultate za kratko vreme jer na taj način možete poremetiti prirodnu crevnu mikrofloru.

Pojedine namirnice imaju fenomenalna detoks svojstva kao što su blitva, raštan i brokoli, pa ako mislite da vam je detoks potreban jednostavno povećajte unos ovih namirnica.

Dve nedelje godišnje koliko se preporučuje za većinu detoks tretmana neće imati neki veliki učinak po vaše zdravlje posebno ako se nakon tih dve nedelje nastavite hraniti i ponašati jednako kao pre.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar