Menu 

Iako vas u većini recepata savetujemo da beli luk nikada ne treba previše termički obrađivati sa ovim receptom ćemo u korist ukusa pobiti sve što smo dosad pričali. Naučite kako ispeći beli luk u rerni.

Da se razumemo odmah na početku, ovde ne govorimo o čenovima nego o celim glavicama belog luka koje pripremljene na ovaj način dobijaju posebnu i neodoljivu aromu kojoj retko ko može da odoli.

Svršeno paše da se namaže na komad tosta ili prepečnog hleba, da se doda u salate, pire krompir, slobodno ćemo reći da savršeno paše uz sve.

Pečeni beli luk tokom termičke obrade gubi svoju žestinu, lagano se karamelizuje i dobija divan slatkasti ukus. Jednom kada ga probate, više nema nazad.

Sve što vam je potrebno da ispečete beli luk u rerni jesu glavice belog luka i  maslinovo ulje.

Rernu uključite da se greje na 200 C.

dreamstime_s_26223466

Sa glavica belog luka očistite samo prvi sloj ljuske, zatim oštrim nožem odsecite donji deo glavice, tek toliko da presek svih čenova bude vidljiv. Preko presečenog dela pospite maslinovo ulje. Glavice zatim dobro zamotajte u aluminijumsku foliju, poslažite u vatrostalnu posudu i pecite 40-ak minuta.

Nakon tog vremena počnite proveravati da li je beli luk pečen, a ako jeste biće potpuno mekan u sredini, ako je još tvrd vratite ga u rernu na još desetak minuta.

Ovako pripremljen beli luk može stajati u frižideru i do dve nedelje, a možete ga zamrznuti i čuvati u zamrzivaču i do tri meseca.

Recept
Ime Recepta
Kako ispeći beli luk u rerni
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4 Based on 19 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
5 komentara
 1. Nada Vlahovic

  nisam.

 2. Daniela Joksimovic

  timijan je valjda majcina dusica

 3. Ole Vojnovska-Petrovska

  sta je timijan,kakva biljka je to,ima li drugo ime

 4. Vesna Klisarić

  da, grozno je :D

Napišite komentar

Peciva i Testa

Ovo su brze krofne koje se u Kini prodaju na svakom ćošku, a ako se želite zasladiti i obradovati svoje ukućane ove krofnice će sigurno obaviti dobar posao.