Menu 

Šećernu vunu i nije najlaše napraviti, ako nemate spacijelni aparat, da vam odmah kažemo. Ali, ipak, oko ovog projekta se vredi potruditi.

Najpopularniji slatkiš na vašarima i karnevalima dugo je bio samo slastica, kojoj domaćice „nisu doskočile“. Pronašli smo za vas recept kako se priprema ova vuna. Naravno, nije „vunasta“ kao originalna, ali nama se dopada. Recept smo pronašli na blogu Cooking-books, a obevazan je kuhinjski termometar.

Ovaj slatkiš više izgleda kao niz sitnih, tankih žica ili paukova mreža omotana oko štapića. Ali, bar vam ne treba skupocena mašina. A ovaj eksperiment možete izvesti kada budete imali viška slobodnog vremena. Za ovaj recept vam treba prakse da biste dobili savršenu vunu. Takođe, obavezna je i žica za mućenje nezaobljenih, oštrih krajeva (možete prepraviti i svoju staru žicu, odseći joj delove).  Preporučuje se da malo razmaknete krajeve ove žice za mućenje.

šećernu vunu

Sastojci (za 8 komada šećerne vune):šećernu vunu

  • 800 gr šećera
  • 240 ml fruktoznog (kukuruznog) sirupa
  • 40 ml vode
  • ¼ kašičice soli
  • 5 ml ekstrakta maline
  • 2 kapi bilo koje boje za hranu

U većoj šerpi na srednjoj temperaturi pomešajte šećer, sirup, vodu i so. Mešajte dok se šećer ne istopi. Suvom kulinarskom četkicom obrišite stranice šerpe da biste sprečili kristale šećera da se formiraju.

Prestanite sa mešanjem i ubacite termometar za kuvanje. Sklonite sa šporeta kada mešavina dostigne temepraturu od 160C. Uspite je u pliću tepsiju, dodajte ekstrakt i boju za hranu, pa promešajte.

Sada je vreme da napravite malo nereda. Obavezno stavite kuhinjsku pregaču, obložite sto papirom za pečenje (obložite i površinu oko stola papirom (postoji mogućnost da će šećer prskati malo više i dalje).

šećernu vunuUmočite vašu specijalnu žicu za mućenje u sirup koji ste pripremili, držite ga malo nad tepsijom da deo okapa (na par sekundi). Podignite mutilicu 30-tak cm od papira. Ručku držite između dlanova i rotirajte brzo levo- desno da biste dobili “žice” ili “paučinu” od šećernog sirupa. (Trebate biti dosta brzi, ne štedite ruke i ne brinite zbog toga što sirup prska po stolu. Takođe, držite mutilicu stalno na visini od 30-tak cm). Ponavljajte više puta dok ne dobijete “predivo” od “končića”. (I ovde morate biti brzi da se sirup ne stvrdne). Odmah pokupite “vunu” štapićem, omotajte je i spremna je za isprobavanje. Ako je želite sačuvati za posle morate je držati u hermetički zatvorenim posudama.

Šta kažete? Vredi li isprobati? Previše komplikovano?

Pročitajte i kako se pravi Domaći puding u prahu.

Recept
Ime Recepta
Napravite svoju šećernu vunu
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4 Based on 37 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Peciva i Testa

Ove godine za uskršnje praznike zaobiđite tradiciju i isprobajte recepte koji se širom sveta pripremaju za vreme uskršnjih praznika. Donosimo vam recep za italijanski uskršnji hleb.