Menu 

Ako ste krenuli peći kolače i shvatili da u kući nemate smeđeg šećera, umesto da trčite u prodavnicu pokušajte napraviti ovu brzu domaću verziju.

Smeđi šećer se obično pravi od običnog belog šećera i melase,  postoji zaista veliki broj recepata pomoću kojih ga možete napraviti sami, a uglavnom se razlikuju po načinu pripreme. U nekima se savetuje da melasu i šećer mutite mikserom, dok popularna Marta Stewart savetuje da je dovoljno da šećr i melasu izmešate kašikom.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kad su u pitanju mere, na svaku šolju šećera satvite 4-5 kašika melase i dobićete smeđi šećer svetlije boje. Ako želite da šećer bude nešto tamniji jednostavno povećajte količinu melase za 3-4 kašike.

Ako domaći smeđi šećer uporedite sa onim kupovnim primetićete da je onaj kupovni nešto suvlji i homogeniji, a ovaj domaći jednostavno liči na beli šećer pomešan melasom, što na kraju krajeva i jeste, lai poslužiće avrsi u toj nemojte sumnjati.

Kad je u pitanju primena u kolačima i poslasticama budite spremni na to da će ih domaći smeđi šećer učiniti nešto rastresitijima i neće im dati onu prhkost, posebno kad su u pitanju keksi, a to je zato što sadrži više vlažnosti od kupovnog smeđeg šećera.

Bilo kako bilo, u trenucima kad nemate smeđi šećer pri ruci, a preko vam je potreban, ova domaća zamena će biti sasvim dostojna.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar