Menu 

Tokom decembra i januara u većini domova se kuva više nego tokom cele godine jer stižu nam praznici. Upravo iz tog razloga veoma je moguće da ćete tokom ovog meseca baciti i više hrane nego inače, a mi vam donosimo nekoliko korisnih saveta kako da to sprečite.

Vrhunski kuvari uvek kažu da namirnice moramo poštovati i iskoristiti svaki deo koji se iskoristiti može. Evo i kako, a kao primer smo naveli namirnice koje najčešće bacamo.

Praziluk. Ako četso koristite praziluk onda ste sigurno primetili kako u većini slučajeva koristite samo beli isvetlo zeleni deo ove biljk, dok oni tamniji vrhovi obično završavaju u smeću. To uopšte ne čudi jer su oni prilično tvrdi i drvenasti i u receptima ih obično zaobilaze. Pre nego bacite ove vrhove, bilo bi dobro da ih probate i uverite se koliko su puni ukusa. Možete ih iskoristiti za kuvanje bujona, ubacite ih da se kuvaju u supi ili čorbi, a kasnije je ih izvadite.  Da biste produžili vek praziluku važno je da ga ne perete pre nego ga stavite u frižider.

293717280_8afbf5b915_z

Stabljike od zeleniša. Umesto da stabljike od blitve ili spanaća bacite jer su nešto tvrđe od listova kuvajte ih posebno, jer su pune ukusa i nutrijenata koje bi zaista bilo šteta baciti u smeće. Ako ih iseckate na sitnije komade možete ih dinstati sa lukom i šargarepom kad pripremate čorbe ili gulaš. Vek trajanja zeleniša je zaista kratak, a da biste ga produžili obavezno ga zamotajte u papirni ubrus pre nego ga spremite u frižider jer će ubrus upiti višak vlage koja izaziva truljenje.

4690879117_e6da6a85b7_z

Brokoli. Baš kao i kod zeleniša i kod brokolija uglavnom koristimo cvetove dok stabljiku bacamo što je potpuno pogrešno. Guljačem za povrće jednostavno skinite površinski deo kore sa stabljike koja je puna tvrdih vlakana pa je isecite na sitnije delove i kuvajte kao bilo koje korenasto povrće.

Kore citrusa. Kore citrusa možete zamrznuti pa kasnije ribati za kolače i koktele, ali ih možete i kandirati ili prokuvati u šerpici sa vodom i štapićem cimeta pa ostaviti da se isparava kao prirodni osveživač vazduha.

6747209121_02ac2ddf34_z

Kora parmezana. Ikao je veom atvrda i ne može se jesti koru parmezana možete uvek ubaciti u čorbice ili mesne soseve koji će im dati onaj poseban ukus. Moguće je da se kora tokom kuvanja istopi, ali ako se to ne desi jednostavno je izvadite pre serviranja.

Ostaci kostiju. Kosti od pečenog pileta nipošto ne morate bacati jer su pune ukusa. Jednostavno ih zalijte hladnom vodom, dodajte korenasto povrće i začinsko bilje pa ostavite kuva dok ne dobijete divan aromatični bujon savršen za pripremanje rižota  i raznih soseva.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar