Menu 

Ako ste jedna od onih osoba koji vole istraživati i isprobavati recepte internacionalnih kuhinja te se ne plaše eksperimentisati sa neobičnim ukusima i začinima onda u svoju kuhinju morate uvrstiti neke od umaka koji se kod nas retko koriste, ali ako ste pravi foodie za njih ste sigurno čuli. Predtavjamo vam neke od najpopularnijih na svetu.

Većina ovih umaka se bez problema mogu pronaći i u našim bolje snabdevenim prodavnicama, a mi vam danas otkrivamo kako da ih koristit, ali i napravite sami.

Sriracha – Tajlandski ljuti umak

22229451_c270b28e63_z

Ovaj umak ste sigurno viđali u prodavnici, zapakovan je u veliku plastičnu flašu sa zelenim poklopcem, a na flaši je nacrtan petao. Veoma je ljut sa slatkastom aromom belog luka. Možete ga koristiti kao marinadu za razne vrste mesa samo pripazite sa količinama, ali ga možete staviti i u sendviče, na pizzu, testeninu ili čorbu. Glavni sastojci: čili psata, beli luk, sirće i šećer.

Chimichuri – Pikantni sos iz Argentine

Ovo je tradicionalni umak koga Južnoamerikanci koriste u zaista velikim količinama i ako ste ikada istraživali njihovu kuhinju morali ste zapaziti ovaj naziv. Takođe ga možete koristiti kao prilog ua senvičima ili kao marinadu za pileće meso, ali činjenica je da najbolje paše u jela u koja se stavlja sveži limunov sok (pohovano meso, riba, lignje…). Glavn sastojci: peršun, korijander, origano, ljutika, kajenski biber, limunov sok, ulje i beli luk.

Mirin – Slatki umak iz Japana

Ovaj umak se priprema od slatkog vina od riže sa malim procentom alkohola, savršen je za glaziranje mesa, marinade i sva jela koja zahtevaju malo alkohola. Pošto nije toliko žestok kao rižino sirće, mirin divno zaokružuje aromu bilo kojeg jela. Odličan je za pripremanje terijaki umaka, za glaziranje mesa, ribe i peradi tokom poslednjih pet minuta kuvanja samo da se karamelizuje. Glavni sastojci: Rižino vino (sake), začini.

16632308251_0e30c7247d_z

Rogan josh – Aromatični insijski umak

Indijska hrana je poslednjih godina sve popularnija i kod nas, bez obzira što ona podrazumeva zaista mnogo različitih začina na koje mi možda nismo navikli. Rogan josh je naziv jela od jagnjetine koje poreklo vodi iz Irana, pa je preko Kašmira imugriralo u Indiju i pretvorilo se u prepoznatljivi umak. Obično se koristi za meso, posebno jagnjetinu, ali se moće koristiti za govedinu i piletinu. Glavni sastojci: crveni luk ili ljutika, paradajz, cili papričica, beli luk, đumbir i začini (karanfilčić, lovorov list, kardamom, cimet).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar