Menu 

Sangrija je tako omiljeno pićence, savršeno za ljeto. Donosimo vam 2 uputstva kako da napravite sami svoju sangriju, ali i recept za “sangrija žele”.

Ovu su napici idealni za žurke na plaži, a možete napraviti crvenu, bijelu i ružičastu sangriju. Mi ćemo se bazirati na prve dvije.

Crvena sangrija

Od sastojaka vam treba: 3/4 šolje šećera, 3/4 šolje soka od narandže, svježeg, 1/3 šolje koncentrisanog soka limuna, 1/3 šolje koncentrisanog soka limete, 2 boce (750 ml) crvenog suvog vina, rashlađenog, voće u kolutićima ili kriškama: narandža, breskva, šljiva, …

U većoj posudi pomiješajte šećer i sokove. Miješajte dok se šećer ne otopi, pokrijte i ostavite u frižider da se malo rashladi. A vino i voće dodajte tek pred služenje. Čaše napunite ledom i preko njega sipajte svoju crvenu sanagriju.

Bijela sangrija

Za ovu osvježavajuću sangriju treba vam: 1 boca kvalitetnog bijelog vina, 1/3 šolje šećera, 3/4 šolje rakije od breskve, 6 kašika svježeg soka od limuna, 230 gr nasjeckanih breskvica, 1 šolja prepolovljenih grozdova bijelog grožđa, 1 šolja prepolovljenih grozdova crvenog grožđa.

Pomiješajte vino, šećer, rakiju i sok od limuna dok se šećer ne otopi. Dodajte i voće i ostavite u frižideru preko noći. Sangrija se služi sljedeći dan sa mnogo leda.

Sangrija žele

sangrijaZa ovu neobičnu slasticu treba vam svega 10 minuta. Pripremite: 1 bocu voćnog bijelog vina, 14 gr želatina, 2 kašike šećera, 2 šolje soka od bijelog grožđa, 1 šolja jagoda, nasjeckanih, 1 šolja borovnica i 1 šolja malina.

Vino uspite u manju šerpicu i stavite na šporet na srednju temperaturu. Kada prokuha, skinite sa šporeta. Umiješajte želatin i šećer i miješajte dok se ne rastope. Dodajte i sok od grožđa. Voće podijelite u 6 čaša (250 ml) i prelijte ga vinskom mješavinom. Ostavite u frižideru dok se ne stegne, oko 3 sata.

Da li ste vi ikada pravili svoju sangriju? Kako vam se dopada ova ideja za žele?

(Pisali smo i kako da napravite osvežavajući tonik od limuna, ali i male zakuske za party).

Recept
Ime Recepta
3 načina da napravite svoju sangriju ovog ljeta
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 47 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar