Menu 

Na žalost, mnogi od nas ne unose ishranom dovoljno enzima, koji su ključni za naše zdravlje. Ovaj napitak bi to mogao promeniti. LifePress vam donosi recept kako da ga napravite.

Fitonutrijenti, koji se nalaze u voću i povrću potrebni su da bi vaš organizam normalno funkcionisao. Oni se bore protiv slobodnih radikala i jačaju naš imunitet.

Efetkivnost ovih nutrijenata uveliko zavisi od nivoa enzima u našem telu. Što ih ima više, fitonutrijenti će biti efektivniji.

Nivo enzima u voću i povrću možete povećati procesom fermentacije. Tokom tog procesa dobre bakterije “obrađuju” nutrijente i podižu nivo enzima, koji su vrlo korisni za ćelije našeg tela. Enzimi nastali tim procesom fermentacije se zovu voćni enzimi. Ukoliko pijete pića sa voćnim enzimima možete poboljšati imunitet, probavu, očistiti i revitralizovati ćelije, pa tako i celo telo.

Osnova za pripremu je, svakako, voće, ali možete koristiti i određeno lekovito bilje ili cveće. (recimo, aloe veru). Naravno, najbolje je da koristite organske proizvode. Pored voća, biće vam potreban šećer. Na kraju ćete dobiti piće sa malo alkohola, ali vrlo zdravo, mada ga morate umereno koristiti. (Pomislite na vodnjiku, voćnu turšiju).

Za ovo piće od voćnih enzima vam treba: limun, ananas (ili neko drugo voće), smeđi šećer i čista, suha tegla.

Limunove operite i ostavite da se u potpunosti osuše. Vlage i vode ne sme biti na voću. Ovo je veoma važno, jer ako budete koristili mokro voće moglo bi doći do pojave plesni. Ogulite limun, i koru i beli deo, ali ovo nije obavezno ukoliko volite pikantniji i gorak ukus. Narežite limun na kriške i uklonite semenke. Ananas  narežite na manje komade. (Bitno je da vam tokom celog procesa ruke budu suve. Ako ih perete, uvek ih dobro osušite). Možete koristiti, umesto ananasa, narandže ili grožđe, samo, naravno, pazite da ne bude mokro.

vocnim enzimimaPoredajte ananas na dno čiste i u potpunosti suve tegle, pa onda stavite red limuna, pospite sve debljim slojem šećera, pa ponovite proces. Završite sa šećerom na vrhu. (Napunite tek pola ili nešto više od pola tegle, zbog procesa fementacije).

Teglu dobro zatvorite i ostavite je na suvom, prohladnom i mračnom mestu. Protresite teglicu svaki dan, da biste bili sigurni da se svo voće “kupa” u svojim sokovima. Ukoliko primetite da se na površinskom voću pojavilo malo plesni, odmah uklonite to voće, pa dodajte još jedan veći red šećera. Ali, ukoliko je plesan zahvatila i ostatak voća, proces je propao i moraćete ponovo.

Voće bi tako trebalo da stoji 2 do 3 sedmice, a nakon toga potrebno je da procedite i uspete u suve, čiste boce. Držite ih u frižideru i pijte 30 ml razblaženo u 300 ml vode.

Pročitajte i recept za Zdravo medicinsko pivo.

Recept
Ime Recepta
Piće sa voćnim enzimima
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4.5 Based on 33 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar