Menu 

Ako tokom godine puno novca potrošite na kupovni paradajz pire možda bi trebalo da ga naučite pripremiti sami.

Paradajz pire je jedna od onih namirnica koja se veoma često koristi u domaćinstvu, ali je domaćice veoma retko prave već je po nekoj navici stalno kupuju. Mi vam danas donosimo recept za sjajni domaći paradajz pire.

Potrebni sastojci:

  • 2,5 kg zrelog paradajza
  • 5 ½ kašičica soli
  • Maslinovo ulje

http://www.dreamstime.com/stock-photo-tomato-paste-image21840630

Paradajz operite, odstranite peteljku i onaj tvrdi deo pa ga isecite na četvrtine i kašičicom izvadite semenke. Paradajz zatim stavite u veliku posudu sa debelim dnom i stavite na šporet da provri. Nakon što je paradajz zakuvao, smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka pola sata dok u potpunosti ne omekša i otpusti svu tečnost.

Na veću posudu stavite gustu cediljku i kroz nju procedite dobijeni sos tako da odstranite svu kožicu i semenke koje su možda ostale.

Oceđeni sos vratite u posudu, dodajte so i stavite na šporet da ponovo zakuva. Smanjite temperaturu i ostavite da lagano krčka dok tečnost ne ukuva na otprilike 500 ml, trebaće vam otprilike 25-30 minuta.

Rernu uključite da se greje na 90C, a četvrtastu tepsiju dimenzija 22×22 cm namastite maslinovim uljem. Dobijeni paradajz pire sipajte u tepsiju, pecite 30 minuta, izvadite i promešajte, izravnajte, a zatim vratite u rernu na još 30 minuta, a zatim proces ponavljajte dok pire ne ukuva na otprilike 250 ml.

Nakon što je pire ukuvao sipajte ga u čistu i sterilnu teglicu, a odozgo premažite sa tankim slojem maslinovog ulja. Čuvajte u frižideru nedelju dana.

Recept
Ime Recepta
Domaći paradajz pire
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
4 Based on 18 Review(s)
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar