Menu 

Iako pranje kose spada u ličnu higijenu koju obavljamo i nekoliko puta nedeljno, većina ljudi ni to ne radi ispravno. Otkrivamo vam u čemu to najviše grešimo kad peremo kosu.

Uz samo nekoliko promena kad je u pitanju održavanje higijene, vaša kosa biće zdravija, punija i lakša za oblikovanje. Pa, krenimo redom.

Pranje kose svaki dan. Frizeri kažu da kosa najbolje izgleda kada prirodna ulja iz kože glave dospeju sve do vrhova, a to nije moguće, ako kosu perete svaki dan. Oni savetuju da se kosa pere svaki drugi ili čak svaki treći dan. Ako se brinete da će vam kosa izgledati masna, onih dana kad je ne perete koristite suvi šampon.

http://www.dreamstime.com/stock-images-happy-young-woman-applying-hair-conditioner-bathtub-white-image36368364

Držite se iste vrste šampona. Mnogi misle da je potrebno povremeno menjati šampon da bi kosa bila zdravija, ali to nije istina. Držite se proverenih proizvoda koji su se pokazali kvalitetnima. Ipak ako imate masnu kosu, a volite koristiti šampone koji u sebi sadrže vosak onda bi povremeno trebalo da operete kosu šamponom za pročišćavanje.

Ne preterujte sa količinom šampona i regeneratora. Pokušajte više šampona i regeneratora koristi na samom skalpu, a prema sredini dlake i vrhovima smanjite količinu. Korenu je potrebno više vlage nego vrhovima dlake i zato uvek više proizvoda koristite pri korenu.

Uvek koristite regenerator. Ako želite lepu, mekanu i sjajnu kosu ne preskačite upotrebu regeneratora i nanosite ga na kosu nakon baš svakog pranja. Pozitivna strana regeneratora jeste što on stvara zaštitu na kosi pa sprečava pucanje vlasi tokom češljanja. Jeste li znali da regenerator možete koristiti da operete kosu? Ovo je čak poželjno s vremena na vreme jer su šamponi poprilično jači od regeneratora i poželjno je da im povremeno zamenite uloge.

Ne perite kosu jako toplom vodom. Dok topla voda otvara pore vlasi da bi one upile sve hranjive materije iz regeneratora i šampona, hladna voda s druge strane, zatvara pore i zadržava svu vlagu iz regeneratora unutar dlake što kosu čini sjajnom i zdravom. Naša preporuka je da kosu perete mlakom vodom, a pred sam kraj isperete sa hladnom. Ako ne trpite tuširanje hladnom vodom stilisti preporučuju da kosu nakon regeneratora isperete mešavinom jedne šolje jabukovog sirćeta i dve šolje vode.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-chrome-hot-water-tap-image2601322

Ne ispirajte previše. Obojena kosa puno lakše upija i otpušta vodu i zato ako previše ispirate kosu, i boja će brže izbledeti. Da bi vam boja kose duže trajala, takođe je potrebno da je perete mlakom vodom, nipošto jako toplom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Ako ste se ikad zapitali koja je to mala promena koju bi trebalo uvesti za poboljšanje opšteg zdravlja, većina stručnjaka će vam reći da jedete više zeliniša.