Menu 

Naša kosa sedi i to je neizbežno, ali postoje načini da to malo usporite. Pročitajte koje su to biljke koje vam mogu pomoći da odgodite starenje i sedenje kose.

Neki ljudi dobiju prve sede već u 30-tim godinama, a drugi tek u 50-tim. To može biti zbog gena, ali i načina života – ishrane, stresa, zdravlja. Kosa počinje da sedi onog momenta kada organizam ne proizvodi dovoljno melanina, koji daje kosi boju. Melanin nastaje od tirozina (aminokiseline), koji telo proizvodi iz proteina, koje unosimo putem hrane.

sedenje kose

http://pinterest.com/pin/462041242990267222/

Sedenje može da se pojavi ranije zbog problema sa štitnom žlezdom, nedostatka vitamina B12, smanjene gustine kostiju, anemije, stresa, … Možete ga usporiti i smanjiti uz pomoć vitamina, proteina, minerala, poboljšanjem cirkulacije vlasišta, izbegavanjem stresnih situacija, …

Međutim, postoji i nekoliko prirodnih preparata, biljaka, koje vam u ovome mogu pomoći. Naravno, pod uslovom da pređete na zdravu ishranu, sa puno voća i povrća.

Kokosovo ulje

Ukoliko ga redovno koristite sasvim sigurno možete usporiti sedenje kose. Koristite čisto kokosovo ulje i sa njim masirajte vlasište svaku noć pred odlazak u krevet, a kosu operite ujutro. Možete i kuvati kokosovo ulje sa prepolovljenim indijskim ogrozdom (omoloki, amla) dok ulje ne poprimi tamnu boju. Sa tim masirate vlasište.

Lišće karija

Ovo lišće sadrži nutrijente veoma važne za obnovu folikula dlake i za sprečavanje preranog sedenja kose. Uključite ih u iskranu ili napravite posebno ulje – Kuvajte listove karija u kokosovom ulju par minuta. Sa tim uljem masirajte vlasište svaki dan.

Masline i med

Napravite masku za kosu od jednakih količina maslinovog ulja i meda. Smesu prvo umasirajte u vlasište, pa rasporedite na celu kosu. Umotajte kosu toplim peškirom ili plastičnom vrećicom, ostavite da deluje pola sata i nakon toga operite kao i obično.

Indijski ogrozd ili amla

Smatraju je vrlo efikasnom protiv starenja kose. Potrebno je da ih nabavite sveže, rasečete na polovine i osušite na suncu. Sameljite ih posle u prah (možete ga naći i gotov u nekim bio šopovima), pa mešajte sa kokosovim uljem i masirajte vlasište redovno sa ovom smesom.

Čaj

Skuvajte jak crni čaj. Pomešajte 1 kašiku ovog čaja sa 1 kašikom soli, pa to umasirajte na vlasište, pa operite kosu nakon sat vremena.

Limun i kokos

Iscedite sok od 1 limuna i pomešajte sa kokosovim uljem u istom omeru, utrljajte na vlasište, pa nakon 30 minuta operite mlakom vodom.

Pročitajte Jedan starinski trik – voda iz stabljike vinove loze za kosu i oči, a otkrijte i koji su to Brzi trikovi koji vas čine mlađima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Razna trovanja hranom su tokom toplijih meseci prilično česta pojava, a jedan od najčešćih uzroka trovanja su sigurno bakterije, na prvom mestu salmonela i listerija. Danas pričamo o ovoj drugoj, nešto manje poznatoj,...