Menu 

Problemi sa obućom ne moraju da se tiču samo neudobnosti. Tu su i žuljevi, oznojena stopala, bolovi u zglobovima, … Evo nekoliko praktičnih rešenja.

Najbolje su one cipele u kojima se osećate kao da hodate po oblačićima, a drugi bi rekli da su to razgažene cipele. Najbolje su, naravno, one koje vam odgovaraju i dužinom i širinom i u kojima vaša stopala slobodno dišu.

Međutim, događalo vam se sigurno da ste cipele probali i da su se pokazale savršenim, udobnim , odgovarajućima. Međutim, nakon višečasovnog nošenja ispostavilo se da su prava muka za vaše noge. Nošene cipele ne možete vratiti. Šta sada učiniti? Pročitajte kako možete rešiti nekoliko najčešćih problema.

bol u nogama stikle kaisiKaiševi koji stežu

Ako su u pitanju kožne cipele ovaj problemčić možete lako rešiti uz pomoć vode. Voda može lagano da raširi kožu i da je prilagodi obliku vaše noge. Pre nego ih obujete prvi put samo ih našpricajte običnom vodom (njabolje uz pomoć sprej boce). Nosite ih dok se ne osuše.

Plikovi i žuljevi

Obično se pojave kod osoba koje imaju osteljivu kožu kada po prvi put obuju nove cipele. Ako ste jedna od tih osoba ili se plašite da bi vas cipele mogle nažuljati pre obuvanja po prvi put obložite delove unutrašnjosti cipele sa malo vate ili mekane penaste mase ili flasterom (postoje i oni posebni protiv žuljeva).

Znojna stopala

Postoji nekoliko trikova (pre i posle kupovine cipela), koji vam mogu pomoći. Obuću je najbolje kupovati krajem dana kada su noge obično malo natekle i umorne. Tako ćete znati da će vam cipele pasati u svim prilikama. Tesne cipele dovode do znojenja nogu, ali i neodgovarajući materijal. Deblju kožu, gumenu obuću i onu punjenu i obloženu (poput “debljih” patika) kupujte kada je hladnije vreme, a tanju kožu i prozračne cipele i patike leti. Čarape birajte pamučne, a pre nego se obujete u cipele uspite malo bebi pudera da upija višak vlage.

stopala kraj laptopa

Probijajući bol u tabanima

Ovo se dešava kada nosite obuću koja nema pravilno oblikovan uložak. Bitna je podrška u srednjem delu stopala. Poželjno je da kupujete obuću sa anatomskim uloškom. Radiije birajte obuću sa punjenom petom nego tanke štikle (posebno ne one ekstra visoke). Ako imate često ovih problema kupite par posebnih uložaka za cipele.

Problemčići sa štiklama

Tanke štikle obično uranjaju u zemlju, vlažnu travu, pa i u tepih. Teže tako na njima “manevrišete”. Kupite poseban dodatak (kapicu) za vrh štikle ili za određene prilike birajte obuću sa punjenom petom.

Ako imate problema sa bolovima u prednjem delu stopala zbog previsokih štikli potražite silinkonse uloške, posebne jastučiće za sandale ili spužvasti samolepljivi uložak.

cipele u krugu

Potrebno je da je vaše celo stoplao spušteno na cipelu. Ako je, recimo, srednji deo malo odignut može doći do velikih bolova. U tom slučaju vam je potreban uložak sa pojačanim srednjim delom.

U većini štikli potpetice na štikli se brzo istroše, posebno ako su plastični. Zamenite ih gumenim ili recite obućaru da vam stavi posebne đonove protiv klizanja.

Saznajte i zašto je Masaža stopala višestruko dobra za zdravlje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Jedan od najpoznatijih prirodnih lekova protiv povišenog holesterola je zob, ali zbog toga su ostale žitarice nepravedno zapostabljene jer i one imaju gotovo jednaka svojstva baš kao i zoben akaša. Jedno istraživanje je pokazalo da...