Menu 

Tuširanje je higijenska navika koju svakodnevno obavljamo bez nekog razmišljanja, mehanički, ali čak i tu se može provući nekoliko grešaka koje bi trebalo čim pre ispraviti. Donosimo vam listu najčešćih grešaka koje pravimo dok se tuširamo.

Ne menjate često spužvice i krpice za kupanje? Spužvice i krpice za kupanje su pravi mali rasadnici bakterija. Krpice bi trebalo prati u veš mašini nakon svakog 3-4 kupanja, a spužvice bi trebalo menjati svake 3-4 nedelje. Na taj način ćete ubiti sve nakupljene bakterije i eliminisati neugodan miris vlage.

Koristite piling za telo svaki dan? Možda vam se čini da je uklanjanje mrtvih ćelija kože neophodno obavljati svaki dan, ali to je daleko od istine. Prečestom upotrebom pilinga koža postaje masnija i izloženija je prljavštinama i bakterijama. Piling je sasvim dovoljno obavljati jednom nedeljno.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Ne češljate kosu pre pranja? Da biste izbegli pucanje kose veoma je važno da pre svakog pranja kosu dobro očešljate, tako ćete sprečiti i cvetanje vrhova. Ako vam je kosa sklona mršenju koristite češalj širokih zubaca.

Perete zube za vreme tuširanja? Ovo je potpuno pogrešno iz jendostavnog razloga što na taj način sigurno nećete pranju zuba posvetiti neophodnu pažnju. Kad je tuširanje i pranje zuba u pitanju zaboravite multitasking već radite jedno po jedno ma koliko vam se žurilo.

Depilirate noge odmah na početku? Ukoliko nemate dovoljno vremena da obrijete noge i istuširate se kako treba onda je možda bolje da depilaciju ostavite za neki drugi put. Da bi vam koža bila glatka i svilenkasta potrebno je da  pričekate najmanje 15 minuta od početka tuširanja da topla voda stigne delovati i omekšati kožu.

Perete kosu svaki dan? Već smo nekoliko puta pisali o tome kako kosu nije neophodno prati svaki dan i kako se čestim pranjem luče veće količine prirodnih ulja na koži glave. Kosu je sasvim dovoljno prati svaki treći dan, da bude čista i da prirodna ulja stignu do samih vrhova kose.

Tuširate se prevrućom vodom? Previše topla voda može pogoršati simptome ekcema i kožu učiniti suvom i svrbljivom. Ma koliko bilo hladno napolju neka vam voda za tuširanje uvek bude ugodno mlaka.

Prečvrsto se brišete peškirom? Ako tokom brisanja nakon tuširanja peškir previše intenzivno trljate o kosu to može izazvati oštećenja folikula dlake i dovesti do pucanja kose. Kako kosu tako ni kožu nemojte previše jako brisati jer možete izazvati iritaciju i koža može biti previše suva. Isto tako izbegavajte kosu umotavati u peškir.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar