Menu 

Stajanje na sopstvenim nogama i hodanje je sigurno jedan od bitnijih trenutaka u životu svake bebe, ali i njenih roditelja. Otkrijte prve znakove da li je vaše dete spremno da prohoda ili će mu biti potrebno još malo vremena.

Prva godina bebinog života je puna velikih prekretnica, ali možda jedina koju ćete zaista pamtiti je ona kada beba napravi prve samostalne korake. Hodanje je zaista veliki razvojni skok za svako dete i roditelji su u većini slučajeva anksiozni i sa nestrpljenjem očekuju kada će se desiti. Svaka beba ima svoj put i ritam kada je hodanje u pitanju i time apsolutno ne treba da se opterećujete čak i ako je dete od vaše drugarice prohodalo sa devet meseci.

2133688872_30187c0554_z

Mi vam otkrivamo prve znakove koji upućuju na to da je beba u potpunosti spremna na prohodavanje, ali i kako da joj pomognete da se oslobodi i pusti.

Većina beba svoje prve korake napravi oko prvog rođendana, ali to može varirati između 9 i 18 meseci. Nemojte se previše brinuti ako vaše dete malo kaska ili urani. Neka deca nikada ne puze, već od stajanja direktno prelaze na hodanje i to je savršeno normalno. Važno je da dete koristi i ruke i noge da bi postalo mobilno. Neki od glavnih znakova da bi beba mogla uskoro prohodati su:

  • Valjanje po podu.
  • Hodanje poput raka.
  • Penjanje uz stepenice uz pomoć ruku.

Pratite vaše dete i gledajte kako napreduje, pratite da li je dete napredovalo u odnosu na prošli mesec i da li telo sve više podiže od zemlje. Ukoliko do kraja prve godine niste primetili nikakav napredak niti da se dete trudi da stane na svoje noge. Trebalo bi da porazgovarate sa lekarom.

Kako podstaći prve korake

Većini beba potrebno je oko 1000 sati vežbe od prvog puta kad sama ustanu pa sve do prvog samostalnog koraka. Da biste vašem detetu pomogli da ti sati brže i lakše prođu poduzmite sledeće korake.

Od rođenja: Jačajte bebine mišiće leđa koji se ječaju tako što beba podiže ručice iznad glave dok leži na stomačiću. Zato se pobrinite da beba što više budnih sati provodi na stomaku. Ispred bebe stavite i neku šarenu igračku koja će privući pažnju i koju će pokušati dohvatiti.

Nakon što počne sediti: U ovom periodu pomozite bebi da vežba održavanje ravnoteže i mobilnost i to tako što ćete se njihati napred nazad zajedno sa bebom. Ili jednostavno držite igračku ispred bebe i pomerajte je sa jedne na drugu stranu. Kako se beba naginje prema napred i puže time jača mišiće u vratu, leđima, nogama i rukama i ima veću kontrolu nad kukovima.

Nakon što počne stajati: Pustite bebu da hoda ispred vas dok je vi prdržavate za ruke i povremeno pustite jednu ručicu. Isto tako stanite malo dalje od bebe dok stoji i zovite je i podstičite da dođe.

Nakon što počne hodati uz nameštaj: Nakon stajanja i puzanja na red dolazi hodanje dok se beba ručicama pridržava za nameštaj. Pomozite bebi tako što ćete razmestiti nameštaj tako da ima dovoljno mesta za prolaz i da uvek može lepo sesti bez da se povredi.

5269973815_38a4d7574b_z

Sigurnosne mere

Vaša beba koja je tek počela da se samostalno kreće je verovatno puno brža nego što se to vama čini i zato je važno da preduzmete određene mere predostrožnosti.

  • Iz prostorija gde najviše boravite sklonite nske stoliće sa oštrim rubovima.
  • Sklonite nameštaj koji se lako ruši.
  • Sklonite kablove i predmete o koje bi beba mogla da se saplete i padne.
  • Ukoliko imate stepenice u kući, obavezno stavite zaštitnu ogradicu na početak.
  • Sklonite sva sredstva za čišćenje i održavanje doma koja bi mogla bebi doći pod ruku.

Da li treba kupiti šetalicu? Stručnjaci su kod ovaoga kategorični i gotovo svi se slažu da hodalica zaista nije potrebna i da se deca u njoj lakše povrede nego kad se igraju na podu, puzaju i prevrću se.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar