Menu 

Svi ih koristimo bez da razmišljamo kako oni utiču na naše zdravlje. Jedino nam je važno da oni sprečavaju znojenje, neutrališu neugodne mirise i ne ostavljaju tragove na odeći. Ali, jeste li se ikad zapitali da li su dezodoransi opasni po naše zdravlje.

U poslednje vreme se dezodoransi predstavljaju kao najštetnije sredstvo koje  nikako ne bi trebalo koristiti. Naši pazusi su prekriveni aksilarnim limfnim čvorovima u koje pomoću dezodoransa dolazi aluminijum i ostale kontroverzne hemikalije za koje mnogi lekari tvrde da vode do raka dojke. Pored toga, neke poznate ličnosti poput Kameron Dijaz i Džulije Roberts su javno progovorile protiv upotrebe dezodoransa govoreći kako je to loše za naše zdravlje. One savetuju ljude da koriste neke prirodne alternative koje ne sadrže štetne supstance, a koje neutrališu loš miris. Takvi proizvodi su napravljeni uglavnom na bazi eterični ulja, kokosovog ulja i sode bikarbone.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Šta je u stvari istina?

Stručnjaci kažu da postoji sasvim osnovani razlog za brigu i da postoje neke poveznice između sastojaka u antiperspirantima i raka dojke, ali da još uvek nije sprovedena ni jedna studija koja bi to dokazala. Možda je reč o još jednoj zaveri velikih kozmetičkih kuća koje žele sve da zataškaju?  Dok ne stignu neki zvanični podaci lekari savetuju da pažljivo čitate sastojke koji se nalaze u vašem antiperspirantu i izbegavate one koji sadrže disruptore hormona.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. anonimus

    Prirodni dezodoransi nisu baš preterano efektivni ali oni mineralni (crystal stone) su zaista dobri, samo ih treba pravilno koristiti i nanositi jedno 30-40 sekundi. Posle toga traju ceo dan.

Napišite komentar