Menu 

Da led na stepenicama nije ni malo bezazlena stvar uverili su se mnogi koji su završili sa bolovima i prelomima. Donosimo savjete kako da ga otopite i spriječite formiranje novog sloja.

led na stepenicamaU sniježnim i zimskim danima na stepenice i predulaz na obući i odjeći uvijek donosimo blato, vodu, snijeg. Za čas se formira sloj leda i naše stepenište postaje opasno mjesto. Naravno da ne želite da ni vi, a ni vaši gosti rizikuju prelome. Važno je da snijeg redovno čistite, ali i da imate spremnu “doskočicu” za led. (Pročitajte Šta obavezno morate uraditi u kući pred zimu).

Deterdžent za suđe

Pomiješajte 2 litre mlake vode sa 1 kašikom detedženta za suđe i 30-tak (ili više) ml 70-odstotnog alkohola. Sipajte u sprej bocu i poprskajte stubište ili možete je direktno izliti na stepenice i predulaz. Led će brzo nestati, a novi sloj se neće formirati. (Možete koristiti i samo alkohol ili pokušati sa smjesom deterdženta i vode, bez alkohola).

So i mačiji pijesak

led na stepenicamaNaravno soli (gorka, krupna morska ili sitna) poprilično su djelotvorne. Samo pospite po ledu i ostavite da djeluje. Nije baš uredno, ali je djelotvorno. So možete pomiješati sa mačijim ili običnim pijeskom da biste spriječili klizanje. Ipak, so bi trebali koristiti u krajnjem slučaju, jer može da ošteti stepenište (posebno ako je drveno). Pokušati možete i sa mljevenom kafom.

Urea

Ovo đubrivo je efektivno u topljenju leda kao i so, ali može da ošeteti biljke, ako dođe u dodir sa njima kada se snijeg bude topio.

Soda bikarbona

Jednim dijelom će djelovati kao so, jer sadrži natrijum u određenim količinama. Pospite je po zaleđenom stepeništu, pa preko nje pospite pijeska. Provjeravajte stepenište i ponovite postupak ako bude potrebno.

Piši!
Širi dalje!

14 komentara
 1. Olga Jegdic Habul

  moj muž ima fazon …

 2. Vahida Cengic

  i sama sam ti takva

 3. Dragan Ristic Gasa

  grtalica…hehehehehehehehe

 4. Rade Spasić

  Pospem srepenice Kalcium-hloridom.

 5. Suvada Duranovic

  ovo kao da je u Chigaku

 6. Mihaly Mandity

  Nema još dovoljno snega

 7. Branislav Mladjenović

  Moja lopata je žuta. :-)

 8. Olga Fetko Stankov

  da li moze to odraditi za auto?

 9. Mody Blues

  Dobro je znati

 10. Smiljana Spasic

  bice,bice

 11. Tehvida Suljić

  ako su stepenice cemetne nikako so ja sam posipala pa se uvjek osipa jer so pojede cement

 12. Ивана Ристин

  Bacanje soli kuhinjske po ledu topi se razbija led.

 13. Ljiljana Jovicic

  ovo za deterdžent je dobro

 14. Tomislav Tekavčić

  j… led čuvaj zdravlje

Napišite komentar