Menu 

Proleće je godišnje doba kada mnogi razmišljaju o krečenju i renoviranju svojih životnih prostora. Ako ste i vi jedna od njih i želite menjati boju zidova vašeg doma donosimo vam mali vodič koji će vam pomoći da odaberete prave boje.

Iako biranje boja za zidove zvuči kao poprilično lagan posao postoji mnogo sitnica koje treba uzeti u obzir pre nego se odlučite. Uticaj boja bi trebalo da je suptilan, ali opet značajan i ne treba ga potcenjivati. Sigurni smo da će vam naš vodič pomoći da odaberete prave boje.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Započnite sa manjim delovima zidova ili manjim prostorijama. Ako niste u potpunosti sigurni gde početi i da li je boja koju ste odabrali prava za dnevni boravak ili kuhinju, njome prvo obojite manje prostorije, na primer kupatilo ili samo jedan zid u hodniku. Odaberite vašu omiljenu boju koja se već nalazi u vašem domu, ali na detaljima, tepihu, posuđu, ukrasnim jastucima. Ako vam se taj zid kojeg ste obojili svidi svaki put iznova kad ga vidite spremni ste za veću promenu.

Uzmite u obzir vaše raspoloženje. Kada birate boju za određenu prostoriju uzmite u obzir raspoloženje u kom želite da budete kada boravite u toj prostoriji. Na primer, razmislite želite li da u spavaćoj sobi bude opuštena i intimna ili pak dramatična atmosfera. Nežne, hladne i neutralne boje stvaraju mirniju atmosferu dok jače boje čine suprotan efekat.

Želite li da trpezarija bude mesto za druženje ili želite formalniju i mirnu prostoriju? Tople i nešto svetlije boje će učiniti društvenu atmosferu dok će nešto tamnija plava ili zelena prostoriju napraviti formalnijom.

Kad je u pitanju dečija soba ako želite da odiše energijom, aktivnošću i uzbuđenjem onda odaberite nešto intenzivnije boje, ali pripazite jer previše intenzivne boje mogu izazvati nervozu i nemir, a to svakako ne želite za mesto gde treba da se spava.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Obratite pažnju na svetlost. U većini prodavnica sa bojama postoje male kutijice sa svetlima u kojima možete testirati boje pod svetlom. To je veoma važno iz sledećih razloga:

  • Prirodno dnevno svetlo najvernije ocrtava boju na zidovima.
  • Jarko svetlo od sijalice ističe tople tonove.
  • Fluorescentno svetlo dodaje plavkastu notu bojama.

U tom slučaju jarke boje mogu izgledati previše svetle i nekako nadmoćne ako se koriste na svim zidovima ili na zidu koji se nalazi pored velikog prozora, ali će zato biti veoma efektne ako jarkom bojom obojite zid do koga ne dopire direktna sunčeva svetlost.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Testirajte vaš izbor boje. Pre nego se odlučite da obojite ceo zid testirajte vaš izbor tako da obojite samo mali deo zida ili na zid nalepite papir identične nijanse. Ne plašite se da istupite iz svoje “sigurnosne zone”. Razmislite o jakim bojama kao što su boja čokolade ili maslinasto zelena koje će doneti živost, a dašak dramatičnosti dodajte tako što ćete plafon obojiti u neku tamniju nijansu. Iako se većina odlučuje da ne boji plafon i on uglavnom ostaje beo, ne biste verovali koliku promenu može doneti ako ga obojite u odgovarajuću nijansu.

Uđite u drugu prostoriju. Kada birate boju za zidove dobro razmiliste kako će ta boja da izgleda i kada ulazite iz druge prostorije, kakvu će reakciju da izazove. Obojite mali deo zida, izađite iz prostorije pa ponovno uđite da biste shvatili kako se slaže sa drugim prostorijama, da li odskače ili sve skupa čini jednu divnu celinu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Koristite više nijansi boje. Ako vam se čini previše dosadna upotreba samo jedne nijanse onda slobodno zidove obojite u dve različite nijanse iste boje ili zamolite radnike da koriste različite pokrete četkom na različiim zidovima što će doneti isti efekat. Isto tako, možete koristiti dve različite boje koje su veoma blizu u paleti.

Ukrasite vaš dom bojama i nemojte da vas njihova upotreba plaši, budite hrabi jer ćete na taj način stvoriti divno okruženje za život.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar