Menu 

Sigurni smo da ste je dodavali u projice i neke kolače, ali postoji još mnoštvo fenomenalnih načina da upotrebite gaziranu vodu.

Zovu je još i kisela voda, a koristimo je, po nekim navodima, još od 1700-tih. Jozef Pristli, čovek koji je živeo blizu jednog bara u Nemačkoj je otkrio da gasovi koji se otpuštaju prilikom fermentacije piva čine vodu penušavom. Dobija se tako što se obična voda pod pritiskom obogaćuje ugljen dioksidom. Nekada su sodadžije obogaćivale ovu vodu šećerom i ekstraktima. Danas je možemo naći u prodaji u svim prodavnicama, a sve su poplarnije one obogaćene aromom limuna.

Ipak, najčešće se upotrebljava obična gazirana ili kako je neki zovu kisela voda – za osveženje, za pravljenje sokova, za bolju probavu, … Međutim, sigurni smo da je niste još dobro u potpunosti iskoristili. Evo nekih ideja.

Za čišćenje

gazirana voda 2

Gazirana voda deluje poput sirćeta kada su u pitanju prirodna sredstva za čišćenje. Rastvara prljavštinu, pa je dobra zamena za neka sredstva puna teških hemikalija. Uz pomoć meke krpe ili mikrofiber krpe brišite gazranom vodom nerđajući čelik, porcelan, kuhinjske površine, … Da biste izbegli pojavu mrlja od vode, prebrište površinu obavezno suvom krpom.

Upotrebite je i da očistite posuđe od livenog gvožđa. Samo uspite u posude gaziranu vodu i ostavite da odstoji. Posle samo očistite.

Gazirana voda dobro čisti i vetrobrane. Samo poprskajte vetrobran i pobrišite (poželjno je da malo izmućkate vodu da biste dobili više balončića).

Hrana

Ako želite da vam kore za tortu i kolače budu izdašnije dodajte im malo gazirane vode. Možete je dodavati i u kukuruzni hleb, palačinke, vafle, kajganu, … U palačinkama može da posluži kao zamena za mleko. Na isti način je upotrebljavate – umesto mleka, kada pripremate kajganu.

Za lepotu i zdravlje

Gaziranu vodu treba imati pri ruci na odmoru – odlična je za uklanjanje hlora i morske soli iz kose. Tako ćete se rešiti raščupanosti i suve kose. Blagotvorno deluje i na farbanu kosu – povremeno je isperite gaziranom vodom.

gazirana voda

Dobro deluje na probavu (postoje i vrste sa dodatim mineralima posebno namenjene za one koji imaju problema sa žgaravicom). Dodajte joj par kapi limunovog soka. Napravite sok sa gaziranom vodom ili je pomešajte sa sveže ceđenim sokom za pravo osveženje.

U domaćinstvu

Mrlje ćete lakše očistiti ako koristite gaziranu vodu umesto obične (posebno hladnu kada su u pitanju mrlje od krvi). Delotvorna je i kada su u pitanju mrlje od urina. (Ako se, recimo, mačka uneredila na tepih). Samo pospite malo gazirane vode i pokupite ubrusima. Jednim delom će ova voda ukloniti i smrad.

Nahranite cveće i biljke u saksijama – zalijte ih mineralnom gaizranom vodom.

Zarđao vijak možete odvrnuti lakše ako ga polijete sa malo gazirane vode. Ostavite par minuta da deluje, pa pokušajte ponovo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar