Menu 

Zar nije zabavano puštati zmaja i okupiti djecu oko tako zabavne igre? Najljepše je kada ga napravite sami sa svojim djetetom. Donosimo vam uputstva kako da napravite najjednostavnijeg zmaja.

Ovaj jednostavni tutorijal smo za vas pronašli na blogu Make-It-Do, gdje se navodi da je zmaj idealan i za manju dječicu koja mogu sa njim da trče, ali da ga natjeraju da se vine visoko uz pomoć vjetra.

Trebaće vam:

 1. Komad papira 21.5×28 cm sa šarenim uzorkom ili potpuno bijel, koji će djeca iscrtati onako kako oni žele
 2. Samoljepljiva traka
 3. Bušilica za papir (perforator)
 4. Bambus štapić
 5. Za rep – krep papir
 6. Konac

 

Presavijte papir uzdužno, pa ukoso kako je prikazano na slici u galeriji. Potrebno je da napravite zmaju peraje ili krljušt. Iznutra papir pričvrstite samoljepljivom trakom. Pričvrstite i drveni štapić i dobili ste zmaja. Sada je potrebno da mu dodate rep i da “obuzdate”.

Za rep iskoristite komadić krep papira – može jedan bijeli, ali vi možete zalijepiti i nekoliko trakica ili komadića papira različitih boja. Zmaj će izgledati veselije.

Da biste mogli kontrolisati zmaja samo mu na “peraji” probušite rupu bušilicom za papir i zavežite konac. Sada vam je potrebno samo lijepo vrijeme i povjeterac.

Možete napraviti nekoliko svojih zmajeva. Osmislite šare, nabavite bojice, markere ili tempere i oživite svoje malo čudovište. Prije pravljenja i puštanja zmaja inspiraciju potražite u divnom crtanom filmu “Kako da dresirate svog zmaja”. Pogledajte najavu za crtani film, a pročitajte i kako da

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. Slavica

  kreativna ideja, vise u pokretu, a nadji zabavna mesta gde nema drva :)

 2. Slavica

  kerativna ideja, vise u pokretu, a nadji zabavna mesta gde nema drva :)

Napišite komentar