Menu 

Mnoge domaćice se slažu da ništa kupatilo ne može učiniti ružnim kao prljave pločice. Ipak, očistiti pločice ne mora biti tako mučna stvar.

Najviše prljavštine i plesni se hvata između pločica, a tu je i sapunica, kamenac i drugi “drugari” prljavih pločica.

očistiti pločice“Zeleni” način

Ako ne želite da se borite uz pomoć teške hemije razblažite u vodi sirće, limunov sok i sodu bikarbonu. Sa tom tečnošću, uz pomoć abrazivne spužvice očistite pločice. Možete i prvo dobro utrljati između pločica i na same pločice pastu napravljenu od sode bikarbone i vode, pa sve politi sirćetom.

Hidrogen peroksid

On je sigurniji od izbeljivača i sredstava sa amonijakom. Napunite sprej bocu sa hidrogen peroksidom i vodom u odnosu 1:1, našpricajte pločice, i lagano izribajte (obavezno koristite rukavice).

Četkica

U krajnjem slučaju možete upotrebiti električnu četkicu za zube, posebno za mesta koja su teško dostupna. Možete koristi uz to i neka blaža sredstva za čišćenje.

Para

Iako je dobro često provetravati kupatilo paru možete iskoristi da radi za vas. Našpricajte sredstvom za čišćenje pločica i uključite vruću vodu da teče u kadu dok se ne stvori para u kupatilu. Isključite vodu, zatvorite vrata i prozore i ostavite da para deluje 20 minuta. Nakon toga provetrite i očistite prljavštinu čistom krpom.

očistiti pločice

Izbeljivač

Iako je odličan u čišćenju (i možete ga mešati sa sodom bikarbonom), mada obavezno, ako ga koristite, pokrijte nos i usta, koristite rukavice i držite prozore u kupatilu otvorenim.

Pročitajte i Najefikasniji način da uklonite “tešku” prljavštinu sa kade i tuš kabine.

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Marijana Horvatic

    ma nema pucanja plocica vec duze vreme koristim priblizan nacin pranja, ja stavim feri sodu i limuntus sve spere naravno mora se redovno odrzavati

  2. Ljiljana Jokovic

    Oprez! Može doći do pucanja pločica! Odmah, nakon ispiranja, obrisati suvom krpom, a fuge se mogu ponekad i okrečiti koristeći tanku četkicu i vlažan sunđer kojim se briše kreč koji neizbežno curi u mlazevima. Iscrtavati horizontalno, sačekati da se osuši pa zatim vertikalno da ne bi došlo do pucanja pločica.

Napišite komentar