Menu 

Ako volite piti vino sigurno vam se nekoliko puta desilo da ono završi na vašem nameštaju, garderobi ili tepihu. Ako potvrdno klimate glavom, onda pročitajte ovaj tekst do kraja jer vam otkrivamo kako da uklonite mrlje od crnog vina sa različitih materijala.

Garderoba. Ako ste prosuli malo vina na vašu omiljenu belu majicu ne paničite već mrlju tapkajte (ne trljajte) čistom vlažnom krpom tako da izvučete što više vina. Nakon toga sipajte malo belog sirćeta na mrlju i to će izvući većinu, a nakon toga stavite i malo deterdženta za mrlje.

6933013815_190d9a46bc_z

Nameštaj. Kad je u pitanju tapacirani nameštaj važno je da delujete brzo, prvo pokupite višak vina sa papirnim ubrusom, a nakon toga pomešajte deterdžent za suđe sa hidrogen peroksidom, stavite na mrlju od vina i ostavite da se upije. Nakon nekog vremena obrišite čistim ubrusom. Ako mrlja nije nestala ponovite postupak.

Pločice i fuge. Mrlje od vina je prilično jednostavno ukloniti sa pločica, ali ako se vino upije u fuge postupak je nešto komplikovaniji. Pomešajte malu količinu deterdženta za suđe sa toplom vodom, u tu tečnost namočite sunđer i obrišite fuge. Ako to ne uspe pokušajte sa izbeljivačem i sodom bikarbonom. Mešavinu nanesite na mrlju, ostavite da stoji pet minuta pa uklonite čistom krpom.

Tepih. Ako vam se na tepih prosulo crno vino, mrlju odmah zalijte sa malo belog vina koje će neutralizovati boju. Nakon toga pokupite višak tenosti sa ubrusom i na kraju na tepih nanesite neko sredstvo za čišćenje tepiha.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar