Menu 

Srbiju i Bosnu i Hercegovinu je poslednjih dana zahvatila jedna od najvećih elementarnih nepogoda koje pamtimo. Mi vam donosimo savete za čišćenje kuće nakon poplava.

Iako je većini ljudi kad je ova tragedija počela jedino bilo bitno da oni i njihove porodice ostanu živi i na okupu, saniranje posledica kad se stanje smiri je ono o čemu svakako treba razmišljati i sa sobom nosi veliki posao, trud i muku.

Čišćenje nakon poplave

Najbolje je da sa čišćenjem počnete čim se voda povuče i čim se uverite da ne postoji mogućnost urušavanja i da je opasnost od novih naleta vode prošla, ali što pre se uhvatite u koštac sa čišćenjem rezultati će biti uspešniji.

Pre nego krenete sa čišćenjem obavezno nabavite zaštitnu opremu, jer ne znate šta je sve bilo u vodi pa se naoružajte maskama, rukavicama, zaštitnim naočarama, sredstvima za dezinfkciju.

Isključite struju. Ukoliko je stigla struja u vaše mesto/naselje/grad, ipak je pre nego krenete sa čišćenjem isključite u celoj kući na glavnom osiguraču bez obzira ako su instalacije neoštećene. Obezbedite mnoštvo plastičnih kesa, kartonskih kutija. Zamolite prijatelje čiji domovi nisu ugroženi da vam prepuste mašinu za pranje veša i prostor gde ćete spremati stvari koje su još uvek dobre za upotrebu, ali treba da se suše.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-cleaning-flood-image18927268

Odakle krenuti

Nemojte srljati sa čišćenjem, ma koliko želeli da sve što pre rešite, sedite i napravite detaljan plan, odakle da počnete.

Za početak izvucite svu garderobu i cipele i pošaljite na pranje, a ono što smatrate da se više ne može iskoristiti bacajte u plastične kese. Obavezno pripremite i u veš mašini pored odeće perite i obuću. Obuću koju mislite da nećete moći prati u mašini jednostavno bacite.

Dok vam je odeća i obuća na pranju izbacite sav mekši nameštaj, madrace, kaučeve, jastuke, tepihe. Izbacite prvo sve što može da upije vodu. Dečije plišane igračke i jastuke ne pokušavajte prati, već ih bacite, njima na žalost nema spasa. Popakujte suđe, i sve sitnice, poenta priče je da kuću u potpunosti ispraznite, a svaku sitnicu ćete morati oprati vrućom vodom i deterdžentom.

Kad je u pitanju elektronika i kućanski aparati, njih nemojte ni pokušati paliti jer su sigurno dali svoje i neće biti šanse da ih popravite i zato ni ne pokušavajte već sve odložite na posebna mesta za bacanje takvih stvari.

Kad su u pitanju velike drvene stvari ukoliko se nakon poplave dobro operu i osuše, verovatno će se moći i dalje koristiti.

Kad ste celu kuću ispraznili vreme je da sve dobro operete, izribate i pošpricate sredstvom za dezinfekciju, sve od podova do plafona i obavezno zaštitite žice od struje dok to radite.

Nakon što ste očistili sve zidove i podove, otvorite prozore i ostavite da se sve isuši, nakon toga će vam verovatno biti potrebno krečenje i zamena parketa.

Obavezno se raspitajte u kancelarijama lokalne samouprave o pomoći koja je namenjena za ovakve situacije i šta treba da uradite da biste je dobili. Isto tako, ukoliko ste bili osigurani odmah pokrenite postupak za procenu štete i isplaćivanje osiguranja. Ukoliko vam je kuća pod hipotekom i dizali ste kredit, onda je banka sigurno uračunala i određenu svotu za osiguranje i obavezno se raspitajte i o tome.

Napomena: Nikad ne znate šta sve voda može da donese i zato budite oprezni jer je primećeno mnogo zmija, a zabeleženo je i nekoliko ugriza.

brojevi

APEL!

Svi vi iz krajeva koji nisu pogođeni poplavama, dajte svoj doprinos i pomozite onima kojima je pomoć najpotrebnija. U najbliže centre odnesite ćebad, hrane za bebe, pelene, higijenu, donji veš, onoliko koliko je u vašoj moći. Prijavite se u centre za volontere, pomozite čišćenje kuća i stanova koji su poplavljeni.

Ako ništa okrenite jedan od navedenih brojeva i donirajte simboličan iznos.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar