Menu 

Niske temperature će nam doći ponovo od sredine januara i tada treba pripaziti na zamrzavanje cijevi. Saznajte kako da to spriječite.

Vodovodne cijevi zimi, na nižim temperaturama mogu lako da zamrznu i puknu. To može izazvati mnoge, svakako, neželjene probleme. Meteorolozi, za sada, bar za januar, ne najavljuju ekstremno niske temperature (potrebno je oko -6C ili -7C da bi voda u cijevima zamrznula), korisno je preduzeti određene mjere opreza. Zima se, još uvijek nije predala, iako nema snijega i leda.

zaledjena cesmaOsnovne smjernice

Važno je da svi ukućani znaju gdje je glavni ventil i kako da ga zavrnu. Provjerite, naravno, da li radi, da li je ispravan – moguće je da je zapekao.

Iz vodovoda uvijek upozoravaju građane da zaštite vodomjere i šahtove, pa i ako je poterebno “ušuškaju” cijevi. Oni koji odlaze zimi na nekoliko dana van kuće trebalo bi da isprazne vodovodne instalacije. Posebno treba obratiti pažnju na vanjske cijevi – trebalo bi ih obložiti i zaštiti izolacijom. (Učinite to i sa vanjskim česmama).

Provjera

Ako se grijete na struju i odlazite na zimovanje ne ostavljajte kuću u potpunosti bez grijanja, posebno ako najavljuju niske temeprature. Potrebno je da je grijanje namješteno bar na 13C.

Takođe, mnogima su cijevi smještene ispod plakara, kao cijevi lavaboa. U tom slučaju držite vrata plakara neko vrijeme otvorena, da toplota dođe do cijevi (posebno ako odlazite iz kuće na neko vrijeme).

Ako su temperature duže vrijeme ispod -7C, za “sumnjive” cijevi ostavite vodu da kapa. Misli se na cijevi koje su prije zamrzavale ili koje su na rizičnim mjestima. Kapanje smanjuje pritisak, pa je mogućnost pucanja cijevi smanjena.

cesma kapa

Zamrznute cijevi

Uprkos mjerama opreza cijevi su zamrznute? Odvrnuli ste cijevi i vode nema ili ide kap po kap? Morate problem brzo riješiti da ne bi došlo do curenja vode.

Ako se cijevi nalaze unutar zidova pokušajte sa zagrijavanjem tog dijela zida. Ne koristite otvoreni plamen ni u kom slučaju. Najbolja opcija je obični kućni fen za kosu i peškiri umočeni u toplu vodu (direktno za otvorene cijevi), grijalice – za zidove.

Česme ostavite malo odvrnute i lagano otapajte zaleđene cijevi. Poželjno je da zavrnete glavni ventil prilikom odmrzavanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar