Menu 

Vaša veš mašina nije tako krhka kako ste mislili. U njoj možete oprati i neke predmete koje ste možda do sada samo prali “na ruke”.

Saznajte koje to stvarčice možete slobodno ubaciti sledeći put u mašinu, ali i kako da ih perete da biste sačuvali i predmete i samu mašinu.

Patike

Platnene patike i sličnu obuću možete prati u mašnini. (Važno je samo da ta obuća nema na sebi kožnih delova). Umotajte patike u peškir (najbolje svaku odvojeno) i ubacite još jedan ili dva stara peškira – da obuća ne bi previše “lupala” u mašini. Pre stavljanja patika uklonite uloške i pertle. Perite na hladnom.

Plišane igračke

plisane igracke u masiniPunjene i plišane igračke skupljaju puno prašine, a čak i kada porastemo ne želimo da ih poklonimo ili bacimo, jer su za nas vredna uspomena. Međutim, i sama pomisao na ručno pranje ovih igračkica nam je svima mrska. Zato ih perite u veš mašini. Skinite igrčakama odeću, ako igračka ima neke končiće pričvrstite ih ili povežite. Igračke stavite u mrežastu vrećicu (za veš mašinu) ili u jastučnicu i operite u normalnom ciklusu. Ako igračka ima etiketu sa uputstvima za održavanje proverite da li ju je sigurno prati u mašini.

Tepisi, zastori i presvlake za stolice

Pojedine manje tepihe možete takođe prati u mašini – recimo, tepihe za kupatilo. Ako su pamučni ili napravljeni od sintetičkih vlaka ili čak sa gumenim delovima – svi mogu biti oprani u veš mašini. Perite ih sa nekoliko starih peškira, samo pazite na one male tepihe i otirače, koji imaju gumeno dno – njih ne biste trebali često prati u mašini.

Osim ako nisu napravljeni od osetljivih materijala i zastori mogu biti “ubačeni” u mašinu na pranje. Perite ih u ciklusu za osteljivo rublje (ili ručno pranje) u hladnoj vodi.

Prekrivače za krevete i presvlake za stolice možete, takođe, slobodno prati u mašini za veš. Samo ih nemojte previše nagurati u mašinu. Napunite tek pola bubnja i perite ciklusom za osetljivo rublje.

jastuci i posteljina

Jastuci

Ako su vaši jastuci punjeni poliesterskim vlaknima ili od perja možete ih prati u mašini za veš. Koristite ciklus za osteljivu odeću i perite na srednjoj ili nižoj temperaturi. Ipak prvo proverite etiketu sa uputstvima. Preporučuje se da stavite i tenisku lopticu u mašinu da biste sprečili stvaranje grudvica.

Ruksaci

Većina ruksaka može biti oprana u mašini. Samo ih izvratite (da biste zaštitili mašinu od metalnih delova), ubacite u jastučnicu i perite ciklusom za osetljivo rublje.

ruksak deciji

Prekrivači za auto sedišta

Možete ih prethodno tretirati sredstvima protiv mrlja, ako je potrebno i ubaciti u mašinu (ako imaju metalnih delova i u jastučnice). Perite normalnim ciklusom.

Ako za neke predmete niste sigurni koristite opciju ručnog paranja, ako je vaša mašina ima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar