Menu 

Jeste li znali da od cveća možete npraviti sjajne eko boje za farbanje tkanine? Ovaj simpatični projekat možete raditi sa klincima i to pomoću biljčica koje ćete pronaći u svom dvorištu. Sigurni smo de će im biti interesantno.

Priroda nam pruža zaista divnu paletu boja, a sve što treba da uradimo jeste da naučimo kako da iskoristimo sva ta bogatstva, a ne da koristimo isključivo veštačke proizvode od kojih imamo više štete nego koristi.

Još od davnina se biljke koriste za bojenje tkanine, a postoji nekoliko načina da izvučete boju iz biljaka.

Potreban materijal:

  • Komad tkaniine (pamuk, svila, vuna)
  • Sveže ili sušeno cveće (latice ruže, hibiskus, zlatnica, maćuhica)
  • Gumice
  • Velika posuda i cedilo

Boju će najbolje primiti prirodni materijali kao što su svila, pamuk, vuna. Pre nego počnete tkaninu dobro operite da uklonite sve moguće tragove hemikalija i prljavštine, a možete tkaninu i namočiti u mešavinu četiri dela vode i jednog dela sirćeta.

Metoda koja se korsiti da bi se tkanina obojila jeste parenje i zato vam je potrebno cedilo.

bojenje2

Raširite tkaninu na ravnu površinu pa po njoj poređajte latice cveća koje ste odabrali. Urolajte tkaninu i po celoj dužini pričvrstite gumicama. Umotanu takninu stavite u cedilo koje ste stavili iznad posude sa vodom koja isparava, temperetura šoreta treba da bude veoma niska i ostavite da se pari sat vremena.

Povremeno proveravajte količinu vode u posudi.

bojenje

Izvadite tkaninu iz cedila i ostavite da se hladi, a nakon toga odmotajte, operite u hladnoj vodi i ostavite da se suši.

Izvor: Sheknows.com

Sviđa nam se
Autor
Napravite eko boje za tkaninu od cveća
Datum
Ime
Kako da napravite eko boje
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar