Menu 

Nekada su tapete bile glavni ukras zidova u mnogim našim domovima. Danas su one ponovo tu, ali sa sasvim drugačijim uzorcima i novim načinima dekorisanja.

Zaboravite na to da kompletne zidove obložite tapetama od poda do tavanice. One treba da budu nameštene sa ukusom, da se uklapaju u određen kutak sobe, uz neki deo nameštaja, da sa njim čine celinu. To obično bude par komada tapate istog uzorka na jednom delu zida.

Uzorci i uklapanje

Najbolje je da prvo razmislite o temi koja dominira u prostoriji, koju želite da ukrasite tapetama. Nije preporučljivo ni da to sve mnogo odudara od ostatka kuće ili stana, ali malo osveženja nije na odmet. Ako vam je čitav stan uređen u putničkom, avanturističkom duhu, onda tapeta sa starom mapom sveta odlično može da se uklopi na zid kraj koga stoji udobni kauč sa velikim kovčegom ili koferom umesto stolića i držačem za pića u vidu globusa. Ako je reč, recimo, o vikendici na moru, uz morske elemente i ukrase odlično će se uklopiti tapete sa sidrom i užadima.

tapete

Dečije sobe su najlakše za urediti. Bilo kakav “bebi motiv” će se odlično uklopiti kraj kreveca. Oblepite, recimo, lampu sa istim uzorkom i stavite kraj kreveca stolicu na ljuljanje.

Tapete možete zalepiti i vodoravno u vidu dugih traka. Recimo, uzorak sa auto trkama je odličan za sobu za dečake. Postoje i tapete koje imaju naslikan fudbalski go.

tapete

Gde još da ih zalepite

Nisu tapete više namenjene samo za zidove. Sa njima možete obložiti karton i uokviriti ih kao da je reč o umetničkoj slici. Zalepite ih preko starog stola, obložite nameštaj, lampe, …

Da biste dobili nove divne držače za olovke ili čak kašike i viljuške, samo stare limene posudice obložite samolepljivim tapetama zanimljivih uzoraka. Imajte na umu tapete i kada dođu praznici. Božićnih i novogodišnjih uzoraka ima na pretek. Obiđite malo prodavnice gde prodaju tepete, razgledajte kakvih novih uzoraka ima, sigurni smo da će se probuditi nove ideje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar