Menu 

Za sve vernike pravoslavne veroispovesti danas počinje jedno od najvećih iskušenja, šestonedelji post koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku – Božiću.

Post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, ali i loših misli, pohotnih želja te rđavih dela prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Prema vjerovanju post predstavlja pripremu za Božić koja je potpuna onda kad vernik na kraju posta primi svete tajne ispovesti, pokajanja i pričešća.

post2

Tokom posta dozvoljena je upotreba ulja svim danima osim srede i petka, a tada se jede hrana pripremljena na vodi. Isto tako vino i riba se mogu jesti svake subote i nedelje, ali i na neke veće praznike u ovom periodu čak i ako padaju na sredu ili petak. Poslednju sedmicu pre Božića trebalo bi da se posti isključivo na vodi.

LifePress će i ove godine da vam donese mnoštvo posnih recepata, a već od sledeće nedelje svakog dana za vas ćemo slagati posni jelovnik u vidu predjela, glavnog jela i deserta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Iako je sezona kiselog kupusa polako na zalasku nije zgoreg da vas još jednom podsetimo na sva lekovita svojstva ove sjajne namirnice koju slobodno moćemo nazvati tradicionalnom za naše prostore. Piši! Širi dalje!