Menu 

Ako je prirodna jelka vaš izbor ove godine onda sigurno razmišljate kako da joj “produžite rok trajanja”. Donosimo nekoliko ključnih savjeta.

Sa i bez busena

prirodna jelkaU prodaji i kod nas postoje jelke sa i bez busena. Mi vam svakako savjetujemo da ako već kupujete prirodnu da to bude ona sa busenom. Tako čuvate životnu sredinu, a jelku možete presaditi u dvorište ili na neko drugo mjesto poslije praznika.

Ako imate jelku sa busenom pazite da samo ima dovoljno vode. A ako ste izabrali onu bez busena (uvijek birajte one sa fleksibilnim iglicama, a ne suvim, krtim i lomljivim) onda je obavezno podrežite malo, posebno sa dna. Odrežite par većih grana da bi drvo moglo da “diše”.

I ovu jelku je najbolje da smjestite u vodu, jer prosječno drvo će “popiti” čak oko 1 litru vode dnevno. Ako ne želite da vam iglice nakon nekog vremena krenu brzo otpadati i drvo se sušiti neki ljudi tvrde da je najbolje da u posudu, u vodu u kojoj vam stoji jelka dodate malo šećera ili izmrvljen aspirin.

prirodna jelkaMjesto za jelku

Kada se budete odlučivali gdje da stavite jelku birajte mjesto gdje ima manje sunca, ali i dalje od radijatora ili direktnog dotoka toplog vazduha. Tako ćete samo ubrzati proces isušivanja. Ako imate ovlaživač vazduha sada bi bilo dobro vrijeme da ga upotrebite, jelka će biti zahvalna i duže će trajati.

Pročitajte i ?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Tradicionalno sirup od koprive se koristi za čišćenje krvi, ali je i ukusan i osvežavajuć napitak ako ga pomešate sa gaziranom vodom i malo leda. Naučite kako da ga napravite. Piši!