Menu 

To što je stigla jesen ne znači da treba da zapostavite svoje bašte. Evo nekoliko saveta šta možete raditi u svojim bašticama tokom oktobra.

Jesen je pravo vreme da svojoj bašti date potpuno nov izgled, a da pritom sačuvate svoje biljke. Pročitajte šta treba da uradite.

Na prvom mestu prekrijte i dobro ušuškajte višegodišnje biljke ruže i ukrasno žbunje sa jutenim vrećma, posebno ako rastu u blizini listopadnog drveća kao što je javor, hrast ili breza. Kada sve lišće sa drveća opadne vaše biljke biće direktno izložene jesenjem suncu što nikako nije dobro.

Na drugom mestu, zasadite nove jesenje jednogodišnje biljke kao što su maćuhice ili kelj. Jesen je sjajna prilika da svojoj bašti date nove boje i teksture. Stavite ukrasno obeležje za svaku novu posađenu biljčicu, a i za one stare koje će na proleće ponovo procvetati.

kelj

One osetljive biljke kao što su ljiljani i muškatle prebacite u neki zatvoreni preostor, jer kad se temperatura noću spusti ispod deset stepeni celzijusovih, budite sigurni da neće preživeti. Najbolje bi bilo da ih presadite čim zemljište postane suvo i hladno. Jesen je takođe vreme kada treba da obrežete višegodišnje biljke.

Kad je u pitanju kompost najbolje bi bilo da pomešate opalo lišće, travu, korov i uvele biljke i iskoritite ih da zaštitite zemljište tokom zime. Samo budite oprezni, jer se ispod komposta može razviti plesan koja će ako ostane preko zime uništiti vaše biljke u proleće. Plesan na kompostiu može bez problema da preživi zimu i zato sklonite sve biljke na kojima primetite ovu beličastu pojavu nalik snegu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar