Menu 

Ako ste baštovan početnik i želite po prvi put u životu da uzgojite svoju povrtnu baštu donosimo vam kalendar sadnje, odnosno koje plodove treba da sadite u koje vreme ako želite dobre rezultate.

U životu ne postoji mnogo sličinih osećanja onima koji nas obuzmu kada uberemo prve plodove iz sopstvee bašte. Baštovanstvo je pored onog korisnog dela (ušteda novca, konzumiranje organski uzgojene hrane) sjajan hobi koji opušta, smiruje, oslobađa od stresa.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Crveni luk i praziluk – sredina februara

Ukoliko ne bude mraza, crveni luk i praziluk možete bez problema zasaditi polovinom februara. Ovim biljkama treba malo duže da bi proklijale pa izdanke očekujte otprilike tri nedelje nekon sadnje. Zemljište neka bude srednje vlažno, ni previše ni premalo.

Paprika – kraj februara

Najbolje vreme da zasadite papriku u zatvorenim prostorima za sadnice jeste kraj februara. Sadnice držite na poprilično toplom i dobro osunčanom mestu, a na otvoreno ih presadite kada mrazevi u potunosti prođu i zalivajte ih ujutro rano i naveče kasno kad sunce zađe.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pradajz – početak marta

Sadnice paradajza posadite oko osam nedelja pre poslednjih mrazeva, početkom marta, ne žurite sa sadnjom paradajza jer nećete dobiti nikakve rezultate. Seme posadite 3 milimetra ispod površine poprilično vlažne zemlje. Tokom nicanja, sadnicama paradajza nije potreban poseban izvor svetlosti, lai im je sunčano mesto neophodno za zrenje.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Brokoli i karfiol – početak aprila

Ove biljke nije potrebno saditi u zatvorenim prostorima zato se čeka april. Zasadite ih u vašu vanjsku baštu počtkom aprila i trebalo da dobijete plodove u kasno leto ili ranu jesen. Brokoliju i karfiolu je potrebno dosta vlage i sunčeve svetlosti da bi uspešno rasli.

Tikvice – kraj aprila

Tikvice je veoma lako uzgojiti, potrebno je samo nešto toplije vreme, dobro osunčano zemljište i to je otprilike to. Ukoliko tikvice redovno zalivate, izdanke ćete videti već nakon nedelju dana, a baš iz tog razloga možete ih posaditi i u zatvorenom prostoru pre aprila.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Zelena salata – početak maja

Salata je takođe veoma laka za uzgoj i brzo niče. Posijte je direktno u vanjsku baštu nakon što prođu jutarnji mrazevi. Salata voli niže temperature i najbolje će uspevati na temperaturama oko 15 C. Možete posaditi sadnice u saksijama pa ih kasnije presaditi u baštu. Kako vam volja.

Šargarepa i cvekla – sredina maja

Korenasto povrće se sadi direktno u baštu i nije potrebno saditi sadnice u saksijama. Najbolje vreme za sadnju korenastog povrća je sredina maja nakon što je zemljište zagrejano i nema bojzni od mrazeva. Da biste proverili da li je zemlja topla, probušite rupu dubine oko 2,5 centimetra, zabodite prst i ako vam nije hladno, možete posejati šargarepu i cveklu.

Želimo vam plodnu godinu!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar