Menu 

Ako želite oporaviti organizam od praznika dan započnite sa zelenim šejkom i popijte još jedan oko 3 sata poslepodne i za čas ćete dobiti novi nalet energije i ubrzaćete metabolizam. Stižu objašnjenja i recepti.

Ma koliko u njima uživali, moramo priznati da praznici poprilično loše utiču na naše telo, ali to nikako ne znači da nakon praznika treba da se upuštate u stroge dijetalne programe, naprotiv. Drastične dijete odmah nakon perioda obilnog uživanja u hrani mogu doneti više štete nego koristi.

Ove godine probajte potpuno drugačiji i zdraviji pristup da oporavite svoj organizam. Mi naravno imamo nekoliko saveta i zdravi recept.

dreamstime_s_30239733

1. Jedite zeleno povrće

O zelenom lisnatom povrću pisali smo mnogo puta do sada. Ono je bogato nutrijentima koji podržavaju rad jetre i na taj način pomažu organizmu da se rešimo težine koja nam je ostala nakon praznika. Neka barem polovica vaših tanjira sadrži „zeleniš“ uz svaki obrok. Odličan izbor zelenog povrća su spanać, kelj, raštan, rukola, blitva, brokoli.

2. Povećajte unos vlakana

Hrana bogata vlaknima pospešuje prirodnu detoksikaciju organizma. Vlakna takođe održavaju balans šećera u krvi, smanjujući nadutost i glad. Hrana poput zobi, smeđe riže, svežeg voća i povrća je puna vlakana koji dobro utiču na probavu.

3. Izbegavajte mlečne proizvode

Proizvodi poput mleka i sira su poprilično teški za probavu i proizvodnju pljuvačke. Umestio da nam olakša, ova hrana nam uglavnom oteževa probavu i napreže organizam. Takođe, mlečni proizvodi stvaraju dodatnu kiselinu i neko vreme nakon praznika se trudite da ih što manje konzumirate.

Da biste što pre oporavili svoj organizam, dan započnite sa zelenim zdravim šejkom koji će vam u tome uveliko pomoći. Donosimo i recept.

dreamstime_s_29465800

Potrebni sastojci:

  • 2 šolje kelja/raštana
  • 2 šolje spanaća
  • 1/3 krastavca
  • ½ jabuke
  • Komadić svežeg đumbira
  • 1 zamrznuta banana
  • 3 kašike semnki konoplje
  • Sok pola limuna
  • 3 šolje vode

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete sok bez komadića. Od ove količine dobićete 2 velike čaše soka dovoljne za dnevne potrebe. Za najbolji učinak jednu čašu popijte po buđenju, a drugu oko 3 sata poslepodne.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar