Menu 

Tratinčica, bela rada, krasuljak, krasnica. Imena ima mnogo. Neverovatno je da je ova biljka, koju tako zanemarujemo toliko zdrava. Pogledajte koje su njene “moći”.   

Najčešće je ova biljka korišćena kao lek u borbi protiv bronhitisa. Biljka se opere, izgneči i presuje. Dobijeni sok se mešao sa šećerom. Smesa se pije nekoliko puta na dan. Ipak, bolje ju je skuhati sa sasvim malo vode, pa se dobijena esencija meša sa medom i tako se dobija sirup. Oboleli od bronhitisa uzimaju 1-2 kašike na dan.

Sadrži saponine, eterična ulja, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin, pa je odlična u proletnim kurama čišćenja organizma od toksina. Možete piti njen sveži sok ili je jesti. Olakšava disanje, ali ima i dijuretička svojstva. (Počitajte kako da očistite organizam i lipom)

Odličan je lek i za rane, problematičnu kožu, pa i opekotine. (tu su masti i kreme od tratinčice korisni). Cvetovi tratinčice namočeni u rakiju otklanjaju mišićni umor i reumu.

Odavno ima široku primenu i u kozmetičkoj industriji, jer obnavlja ćelije kože, posvetljuje i dubinski hidratizuje.

Cenjena je i u kulinarstvu. Njeni listovi su bogati vitaminima C i A . Možete ih stavljati u salate, variva, supe, čorbe, a posebno su ukusni izmešani sa svežim sirom. I cvetovi su jestivi, ali ih obično koriste za ukrašavanje slastica.

Čaj: 1 kašičicu iseckanih cvetova prelijte sa 100 ml ključale vode. Ostavite pokriveno 10 minuta, procedite i pijte 3 šolje na dan. Nakon 15 dana, napravite 15 dana pauze.

Kreme, masti: 50 gr tratinčica pomešajte sa 100 gr masnoće (mast ili pročišćeni, prokuvani puter). Kuhajte smesu na pari 3 sata, procedite dok je još toplo i stavite na hladno mesto u malim posudama. Tome možete dodati i pčelinji vosak ili propolis, ali smesu morate ponovo malo kuhati na pari.
Tinktura: 200 gr usitnjene tratinčice (i listovi i cvetovi) pomešate sa litrom 70-odstotnog alkohola. Držite na sobnoj temperaturi 15-tak dana, mešajući, mućkajući svaki dan par puta. Nakon toga je procedite i možete uzimati tinkturu 3 puta na dan 10 kapi sa malo vode.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar