Menu 

Rak dojke uzima živote žena širom sveta, a tome svedoče mnogi onklozi među kojima je i dr. Huanita Kruk koja se zalaže za novi tretman protiv raka dojke koji može promeniti sve.

Jeste li znali da čak 62 odsto obolelih od raka dojke odlazi na terapije zračenjem godišnje? Zračenje podrazumeva proces trajanja od 3 do 6 nedelja, pet puta nedeljno. Zračenje ne samo da oštećuje kožu, već su i nedavna istraživanja u Kanadi pokazala da se većina pacijentkina koje na radijaciju treba da putuju odlučuje na mastektomiju (operaciju odstranjenja dojke).

Dr. Huanita Kruk tvrdi da brahiterapija sve to može da promeni. „Mi moramo pronaći način za manje toksičnu i prigodniju negu kad je u pitanju rak dojke“, Kaže ona za Chateline magazin.

Šta je brahiterapija

Barhi na grčkom znači kratak, a Mejo klinika brahiterapiju definiše kao terapiju protiv raka koja podrazumeva postavljanje radiokativnih semena unutar tela. Na taj način, poprilična doza radijacije dolazi do malignog tkiva i na taj način smanjuje šanse da se rak vrati i takođe manje šteti zdravom tkivu.

Zašto brahiterapija?

Ovakav oblik radioterapije se godinama koristi kod raka prostate, a lekar stavlja radioaktivno „seme“ unutar tela, što bliže malignom tumoru. Ovo seme funkcioniše kao mala vremenska kapsula, delujući samo na bolesno tkivo sa veoma malim učinkom na zdravo. Za razliku od uobičajenih terapija zračenjem brahiterapiji su potrebni sati, ne nedelje da bi počela delovati.

Ko su kandidati?

terapija

Brahiterapija se pokazala najefektnijom kod žena koje su u prvom ili drugom stadiju raka, koji još nije zahvatio limfne stanice. U proceduri koja traje sat vremena postavi se 50-100 semena blizu tkiva zahvaćenog rakom sa tankim iglicama. „Mi stavljamo seme direktno pored tumora, ništa nije preciznije od toga“, tvrdi dr. Kruk. Ona kaže da seme telo zrači dva meseca i to je to, nakon toga ne mora čak ni da se vadi iz tela.

Šta mislite o ovakvom načinu lečenja raka?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. s

    postavljanje radiokativnih semena unutar tela = totalna glupost, da se najblaze izrazim

Napišite komentar