Menu 

Iako su nam u detinjstvu stalno govorili da treba da jedemo što više šargarepe da bismo bolje videli istina je da šargarepa nije jedina namirnica koja podstiče bolje zdravlje očiju. Evo šta treba da jedete da bi bolje videli.

Kako starimo to se najviše posvećujemo zdravlju srca, kostiju i mozga, a na neki način zanemarujemo zdravlje očiju što nikako nije u redu. Čuvanje očnog zdravlja je veoma važno jer na taj način preventivno delujete na bolesti povezane sa starenjem poput makularne degeneracije, gubitka vida, suvih očiju, katarakte i problema sa noćnim vidom. Pročitajte šta stručnjaci preporučuju da jedete ako želite paziti na zdravlje očiju.

Zeleno lisnato povrće.  Da biste sprečili pojavu bolesti poput makularne degeneracije, stanja koje uzrokuje progrsivno oštećenje retine što s vremenom dovodi do gubitka vida trebalo bi da jedete što više zelenog lisnatog povrća poput kelja, raštana, spanaća, blitve. Razlog tome su lutein i zeksantin, dva veoma važna nutrijenta koji u organizmu funkcionišu poput antioksidanata i štite oči od mogućih oštećenja.

Batat. U stvari svo povrće koje je jarko narandžaste boje treba da se nađe na vašem jelovniku ukoliko pazite na zdravlje očiju. Narandžasta boja dolazi zbog beta karotena, jednog oblika vitamina A za koji znamo kako je dobar za vid. Beta karoten posebno pomaže kod održavanja noćnog vida na zavidnom nivou.

6729750011_f5c4b83693_z

Masna riba. Omega 3 masne kiseline koje se u velikim količinama nalaze u masnoj ribi poput lososa, sardina i tune imaju zaista mnoštvo beneficija po naše zdravlje, uključujući i zdravlje očiju. Mnoga istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline preventivno deluju na makularnu degeneraciju i sindrom suvih očiju.

Brokoli. Za ovo povrće je poznato kakko čuva organizam od srčanih i kancerogenih obolenja, ali je jednako važno i za zdravlje očiju. Pored luteina i zeksantina, brokoli sadrži i vitamin C koji je takođe važan za očno zdravlje.

5941767410_f2a97afa2b_z

Klice pšenice. Veoma su bogate vitaminom E koji je još jedan u nizu važnih antioksidanata. Vitamin E inače štiti oči od lošeg uticaja slobodnih radikala, odnosno štiti ćelije od moguće oksidacije. Vitamin E takođe sprečava progres katarakte i naravno makularne degeneracije.

Mahunarke. Ovde mislimo na gotovo sve namirnice iz porodice mahunarki od pasulja, preko leblebije pa sve do sočiva. Mahunarke su jedan od najjednostavnijih načina da u organizam unesete neophodne količine cinka. Cink pomaže otpuštanje vitamina A iz jetre koji se kasnije koriti u očnom tkivu. Nedostatk vitamin A je jedan od glavnih uzročnika problema sa vidom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar