Menu 

Jeste li u prodavnicama primetili pomalo neobično voće, kruškolikog oblika, iz porodice citrusa, veliko i obično zapakovano u bele mrežice? Reč je opomelu i mi vam donosimo više nego dobre razloge zašto bi trebalo da ga jedete.

Pomelo je poznat i pod nazivom kineski grejpfrut, a dolazi iz najmnogobrojnije voćne porodice citrusa. Pomelo je sladak, sočan sa veoma malo pulpe i smatra se grejpfrutovim dedom. Potiče iz Kine, a i dan danas se tamo najviše koristi.

Kora ovog voća je veoma debela i mekana te se lako ljušti. Unutrašnjost može biti raznih boja od žute preko roze pa sve do crvene, a može dostići težinu i do 10 kilograma. Ukus je veoma neodređen i može se reći da je mešavina narandže, grejpfruta i mandarine. Nama se čini da ne može biti loše.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-pomelo-image19571342

Nutritivne vrednosti i beneficije

Pomelo je voma zdravo voće jer pre svega kao i ostali citrusi sadrži poprilične količine vitamina C i vitamina B. Pored toga tu su i beta karoten te folna kiselina od velikog značaja za razvoj fetusa pa se posebno preporučuje trudnicama. Tu su još i vitamini A, B1, B2, bioflavonoidi, zdrave masti, proteini, kalijum, antioksidanti, enzimi i vlakna.

Lekovita svojstva pomela

Kad su u pitanju lekovita svojstva ovog ukusnog voća njih je zaista mnogo, a mi ćemo vam navesti samo neka od njih.

Sprečava infekciju urinarnog trakta. Bakterije koje izazivaju infekcije urinarnog trakta se najbolje leče izbacivanjem iz organizma putem mokraće, a pomelo vam u tome uveliko može pomoći. Preoručuje se i trudicama jer smanjuje zadržavanje vode i sprečava oticanje.

Pospešuje zacelenje rana. Enizimi u vitaminu C podstiču stvaranje kolagena u organizmu što utiče na brže zacelenje rana.

Zdrave desni. Krvarenje i bolne desni mogu biti simptom manjka vitamina C u organizmu i zato ako imate ovih problema trknite u prodavnicu po pomelo i jedite ga u što većim količinama.

Zdravo srce. Pomelo sadrži velike količine kalijuma koji baš kao i vitamin C igra veoma važnu ulogu kad je u pitanju zdravlje srca. Ovaj mineral reguliše ktvni pritisak, a zato što je bogat pektinom sveži sok od pomela pročišćeva arterije i pospešuje akumulaciju krvi kroz telo.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-pomelo-cut-white-background-image35206669

Prevencija anemiji. Poznato je da vitamin C potpomaže apsorpciju gvožđa u organizam.

Pomaže izlečenje i prevenciju prehlade i gripa. Ako često jedete pomelo ili pijete sveže ceđeni sok od ove voćke sprečavate razvoj toksina i slobodnih radikala u organizmu koji uzrokuju prehlade, grip, astmu, bakterijske infekcije, alergije… Vitamin C je jedan od nutrijenata koji stimulišu antitela i imuni sistem koji se uspešno bore protiv bakterija i virusa. Sledeći put kad budete prehlađeni limun, narandže i mandarine slobodno zamenite pomelom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Većinu ljudi pomen peperminta sigurno asocira na bombone, žvake, pastu za zube ili čajeve za stomak. Pepermint je veoma zdrava biljka koja ima zaista mnogo lekovitih svojstva i nekada nam se čini da je potcenjena.