Menu 

O lekovitim svojstvima limuna, njegovom bogatstvu vitaminima i mineralima te svim beneficijama koje imamo od njega smo pisali više puta. Danas vam odgovaramo na pitanje zašto bi treblo da pijete vodu sa svežim limunom.

Zdrava prirodna pića poput voćnih i povrtnih šejkova su pravi mali paketići zdravlja koji nam pomažu da se oporavimo nakon energičnog vežbanja, potpomažu hidratizaciju organizma, daju nam neophodnu energiju i proteine dok nas biljni čajevi umiruju i opuštaju. A kakve beneficije nam donosi voda sa svežim limunom?

Započinjanje dana sa čašom mlake vode i limunom je u stvari drevni ajurvedski ritual i tradicija mnogih jogija koja se koristi za stimulaciju probavnog sistema i čišćenje tela od otrovnih materija koji su se tokom noći nakupili u organizmu. Iako vam sve ovo možda zvuči kao nepouzdana narodna medicina treba da imate na umu da je i moderna nauka odavno potvrdila sva lekovita svojstva limuna i donekle se složila sa alternativnom medicinom što je redak slučaj.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-lemon-water-cold-mint-image38732353

Iako uglavnom imamo običaj dan započeti sa šoljom toplog čaja ili kafe čaša tople vode sa limunom kao početak dana biće sjajan podsticaj za vašu probavu. Voda ne treba da bude striktno mlaka ili topla, ali je poželjno da bude pročišćena. Isto tako možete ujutro pripremiti vodu (pola limuna na jednu čašu vode) i po malo pijuckati tokom dana, a mi vam donosimo razloge zbog kojih bi to trebalo da vam uđe u praksu već od sutra.

Jača funkcije imuniteta

Limun je veoma bogat antioksidantom vitaminom C koji ima veoma važnu ulogu kad je u pitanju jačanje imuniteta što uveliko može smanjiti rizik od nastanka respiratornih infekcija. Askorbinska kiselina koja je takođe pronađena u limunu ima antiupalni efekat i koristi se za ublažavanje simptoma astme i ostalih respiratornih problema. Pored toga tu su još i antimikrobna svojstva kao i podsticaj organizmu da što bolje upije gvožđe.

Alkalizacija

Iako bi nam prva asocijacija na limun bila kiselina, limun je u stvari jedna od najalkalnijih namirnica u prirodi i potpomaže potpunu alkalizaciju organizma i lakše probavljanje kiselina.

Pospešuje probavu

Veruje se da su flavonoidi koji se nalaze u limunu zaslužni za to što se sok limuna već dugi niz godina koristi kao digestivni napitak. Veruje se da veoma efektno pročišćava jetru i stimuliše njen rad, a vitamin C je povezan sa smanjenjem rizika od nastanka peptičkog ulcera kojeg uzrokuje bakterija helikobakteri pliori.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-lemon-water-image24007280

Čisti kožu

Vitamin C zajedno sa ostalim antioksidantima umanjuje štatni uticaj slobodnih radikala i to im je primarna funkcija. Slobodni radikali, posebno oni uzrokovani izloženosti UV zrakama i toksinima iz okruženja su odgovorni za mnoge simptome starenja koji se ocrtavaju na našoj koži. Antioksidanti mogu smanjiti njihov uticaj i na neki način odložiti nastanak bora. Limun pored toga što možemo uzimati oralno možemo ga nanositi i na kožu, na ožiljke i pege i na taj način smanjiti njihovu vidljivost. Zbog svega toga limun je veoma koristan za lep izgled kože.

Podstiče bolje zacelenje rana

Askorbinska kiselina je sjajno sredstvo za brže zacelenje rana i ogrebotina i jedan je od minerala od esencijalne važnosti za zdravlje kostiju, vezivnog tkiva i hrskavice koja se nalazi u zglobovima. Kad sve saberemo i oduzmemo ne možemo, a da ne zaključimo da je vitamin C jedan od najvažnijih nutrijenata za opšte zdravlje čovekovog organizma i zato zamenite vašu jutarnju dozu kafe čašom vode sa polovicom jednog limuna.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Nada Curcic Popovic

    pijem svako jutro

Napišite komentar

Zdravlje

Način na koji kucate po tastaturi ne otkriva samo koliko ste vešti kad je u pitanju rukovanje računarima već otkriva i mnoge tajne vezane za vaš mozak. Grupa naučnika iz Masačuseca...