Menu 

Jeste li ikad čuli za potočarku, biljku sitnih zelenih listova koja raste u vodi, pomalo je biberastog ukusa i kao stvorena je za sveže salate i hrskavi dodatak mnogim jelima? Ako niste, oda ste na pravom mestu jer danas pričamo o lekovitim svojstvima upravo ove biljčice.

Ranije se potočarka koristila samo kao dodatak salati, a u poslednjih nekoliko godina najpoznatiji kuvari sveta tek otkrivaju sve njene čari i proglašavaju je novom super namirnicom. Veruje se da je potočarka bila sastavni deo ishrane rimskih vojnika, a inače spada u porodicu kupusarki među brokoli, rukolu, kelj i prokelj, a samo po tome možete zaključiti da je reč o izrazito zdravoj namirnici.

Čak je Hipokrat, otac medicine koristio potočarku za lečenje svojih pacjenata, a od 19 veka ona je sastavni deo većine sendviča koji se pripremaju u Engleskoj. U davna vremena smatrala se hranom siromašnih, a danas je na svim listama najzdravijih namirnica na svetu zbog minerala, vitamina i fitonutrijenata koje sadrži.  Ono zbog čega je vole ljubitelji zdrave hrane jeste i manjak kalorija pa u njoj možete uživati bezbojazni da će ugroziti vašu dobru liniju. Kod nas još uvek nije dovoljno poznata, ali sigurni smo da njeno vreme tek dolazi.

14290081314_a982382c43_z

Potočarka baš kao i cvekla sadrži veliku količinu dijetalnih nitrata za koje je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak, smanjuju količinu kiseonika koja vam je potrebna za vežbanje te pospešuju atletske performanse. Kad je reč o nutritivnoj i kalorijskoj vrednosti potoarke ona na jednu šolju sadrži 1,6 g proteina, 0,1 g masti, 0,9 g ugljenih hidrata, 0,3 g vlakana i 0,1 g šećera.

Kad su u pitanju minerali i vitamini tu je na prvom mestu vitamin K zatim vitamin C, vitamin A, kalcijm, mangan, kalijum, vitamin E, tijamin, riboflavin, vitamin B, magnezijum i fosfor. Samo jedna šolja potočarke je dovoljna da zadovoljite dnevne potrebe organizma za vitaminom K.

Moguća lekovita svojstva potočarke

Konzumacija raznih vrsta voća i povrća može se povezati sa smanjenjem rizika od mnogih obolenja, a takav je slučaj i sa potočarkom. Mnoge studije su potvrdile da ukoliko pivećate unos ovakvih namirnica samnjujete rizik od gojaznosti, dijabetesa, srčanih obolenja i uopšte smrstnosti jer one povećavaju energiju i smanjuju telesnu težinu.

6051041333_78d0871c17_z

Prevencija karcinoma. Mnoga istraživanja su pokazala da kupusarke imaju komponentu koja se zove 3,3′-diindolylmethane i koja ima zaštitnička svojstva protiv kancerogenih obolenja, a neka istraživanja su pokazala da bi se čak mogla koristiti i kao deo tretmana koji bi štitio zdravo tkivo tokom lečenja karcinoma. Pored toga potočarka sadrži hlorofil za koji je dokazano da može biti veoma efikasan u blokiranju kancerogenih efekata.

Održava zdravlje kostiju. Nizak unos vitamina K je povezan sa povećanim rizikom fraktura kostiju, a adekvatan unos ovog vitamina održava zdravlje kostiju, pospešuje apsorpciju kalcijuma i smanjuje izbacivanje istog putem urina. Samo jedna šolja potočarke zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom K.

Lečenje dijabetesa. Potočarka sadri alfa-lipoinsku kiselinu, antioksidant za koji je dokazano kako snižava nivo glukoze, povećava osetljivost na insulin i sprečava oksidativni stres koji je svojstven obolelima od dijabetesa.

Snižava povišen krvni pritisak. Ljudi koji se hrane namirnicama siromašnim mineralima poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma su pod većim rizikom da dobiju visok pritisak. Ovi minerali dokazano snižavaju pritisak tako što otpuštaju natrijum iz organizma i pomažu arterijama da se prošire. Veoma je važno da uzimate suplemente ovih minerala posebno ako ih ne uzimate putem hrane. Potočarka je sjajan izvor ovih minerala.

19257066795_0250ee55ff_z

Kako uvrstiti potočarku u svakodnevnu ishranu

Potočarka se najčešće koristi u svežem obliku i termička obrada joj nije potrebna. Na prvom mestu se stavlja u salate, ali možete je pomešati sa testeninama, složencima, umacima, supama i čorbicama kao i bilo koji drugi zeleniš. Važno je napomenuti da se puno brže kuva od ostalih srodnih biljaka i dovoljno je smo da uvene da bi bila spremna za upotrebu.

Kada kupujete potočarku birajte tamno zelene listove koji nemaju tragove oštećenja, sveži su i hrskavi. Možee je čuvati u frižideru, a svežinu će zadržati i nekoliko dana.

  • Ubacite šaku potočarke u vaš jutarnji smoothie.
  • Savršeno će pasati u vaš jutarnji omlet.
  • Koristite je umesto peršuna ili bosiljka kad pripremate pesto.
  • Naseckajte je i dodajte u umak za testeninu.
  • Operite je, začinite sa mlo soli, svežeg bibera, maslinovog ulja i naribajte malo parmezana sa svršeno jednostavnu salatu.
  • Dodajte je u vaš sendvič.
  • Pred kraj kuvanja dodajte malo potočarke u supu ili čorbicu.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Način na koji se hranite može doprineti smanjenju rizika od nastanka raka želuca, potvrdila su brojna istraživanja. Mi vam otkrivamo konkretne mere koje bi trebalo da preduzmete da biste rizik od ove...