Menu 

Lavanda većinu nas asocira na more i bakine ormare u kojima su se uvek krile platnene kesice pune sušene lavande koje su terale moljce. Pored toga lavanda može biti veoma korisna, a mi vam otkrivamo zašto je nama posebno draga.

Lavanda je biljka sa zaista bogatom istorijom, a koristi se vekovima na svim krajevima sveta i to u različite svrhe. Stari Egipćani su je koristili za izradu parfema kao i za mumificiranje. Feničani, Arapi i Rimljani su takođe verovali u njena blagotvorna svojstva te su je koristili za kuvanje, kupanje i za osveženje vazduha. U novije vreme su za lavandu mnogi naučnici potvrdili kako ima antidepresivna svojstva, ublažava PMS, anksioznost, nesanicu i sjajno je sredstvo za borbu protiv insekata.

20028560905_ebbeccbfce_z

Za depresiju pijte čaj od lavande. Istraživanja koja su sprovedena u Kanadi su otkrila da čaj od lavande ima gotovo ista svojstva kao i antidepresivi, ali je njegova prednost u manjku nuspojava. Lekari su potvrdili kako se lavanda može koristiti uz antidepresive, ali i kao samostalna terapija.

Odličan lek za nesanicu.U bolnicama širom Velike Britanije se eterična ulja lavande koriste da bi se pacijentima pomoglo da lakše zaspu. Ako imate problema sa nesanicom, pre spavanja priuštite sebi opuštajuću kupku sa nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili nakapjte nekoliko kapi na jastuk. Kesice sa sušenom lavandom možete takođe držati pokraj kreveta ako ne spavate najbolje.

Lavanda kao sredstvo protiv insekata. Lavanda zaista efikasno tera insekte poput moljaca, ali i komaraca te raznih drugih bubica u proletnjem i letnjem periodu. Sve što treba da uradite jeste da nakapate nekoliko kapi eteričnog ulja u sprej ili kremu za telo i dobro se namažete pre nego što krenete u prirodu.

Japanski naučnici su otkrili i veoma pozitivan uticaj lavande na nervni sisitem što znači da pozitivno utiče na simptome PMS-a posebno nervoze i nagle promene raspoloženja.

Sjajna stvar je što je lavanda veoma jednostavna za uzgajanje i bez problema je možete uzgojiti u svom domu. Sve što joj je potrebno da bi rasla jeste dobro osunčano mesto i dobro vlažno zamljište.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar