Menu 

IUD uređaji su novi način kontracepcije o kojem se u poslednje vreme puno priča, a reč je o malom uređaju koji se ugrađuje unutar same materice. Danas vam otkrivamo da li su takvi uređaji efikasni i naravno koliko su sigurni za zdravlje.

Ovaj uređaj može postaviti isključivo lekar, a na kraju uređaja postavljena je plastična nit koja visi kroz grlić materice sve do vaginalno otvora, a služi da bi lekar lakše izvadio kontraceptivni uređaj kao i da bi ena proverila da li se on još uvek nalazi na svom mestu.

Postoje dve vrste IUD kontracepcije:

19867467872_a7ceac68c4_z

Hormonski IUD je uređaj koji otpušta levonorgestrel, jedan oblik hormona progestina i nešto je efikasniji od bakarnog uređaja. Postoje dve vrste hormonskih IUD, jedan koji se insertuje na 3 i drugi koji se insertuje na pet godina.

Bakarni IUD. Ovo je najčešće koroištena vrsta ovavkve kontracepcije, ugrađuje se na 10 godina i jedan je od sigurno najefikasnijih oblika kontracepcije koji se trenutno koriste.

Obe vrste ovih uređaja sprečavaju oplodnju jajne ćelije tako što oštećuju, odnosno ubijaju spermatozoide, takođe utiču i na oblaganje materice. Ne postoje posebni kriterijumi koje treba da ispunite da biste se podvrgli ovakvom načinu kontracepcije. Ove uređaje možete insertovati kad god poželite osim ako ste trudni ili imate neku vaginalnu infekciju. Sam proces IUD insertovanja traje nekoliko minuta, a u većini slučajeva lekar pacijentkinji daje lokalnu anesteziju. Insertacija IUD kontracepcije je nešto lakša kod žena koje su imale jedan ili više vaginalnih porođaja.

Šta možete očekivati nekon tretmana

Bilo bi poželjno da vas nakon tretmana neko odveze kući jer verovatno nećete biti sposobni da vozite sami. Isto tako, očekujte blage bolove u donjem delu stomaka kao i krvarenje u narednih 1-2 dana. 24 sata nakon tretmana nemojte imate seksualne odnose niti stavljati tampone.

Lekar će vam verovatno zakazati kontrolu 4-6 nedelja nakon tretmana da bi potvrdio kako je sve u najboljem redu i na svom mestu. Isto tako, dobićete savet da proverite da li je plastična nit na svom mestu nakon svake menstruacije, a ako ne pronađete nit odmah bi trebalo da se javite svom lekaru.

Mogući rizici i nuspojave

Kao i svaki tretman ovog tipa i insertovanje IUD uređaja takođe sa sobom nosi određene rizike. Samo neki od njih su:

Menstrualni problemi. Bakarni uređaj može pojačati menstrualno krvarenje i grčeve, žene su često doživljavale i tačkasto krvarenje između dve menstruacije. S druge strane hormonalni IUD ublažavaju grčeve i ureduju sam ciklus.

Perforacija. Kod jedne u hiljadu žena se može desiti da se mali uređaj zaglavi i na neki način probije matericu. Iako je veoma retka ova pojava se uvek desi za vreme same insertacije nakon čega se odmah mora izvaditi.

Ispadanje. Kod 2-10 žena u 100 slučajeva se dešava da kontracepcija sama od sebe ispadne u prvih godinu dana. To se obično dešava u prvih par meseci, a najčešće se dešava ukoliko se postavi brzo nekon porođaja ili kod žena koje nisu ranije bile trudne.

Loše strane ove kontracepcije su sigurno visoka cena, ne pruža zaštitu od polno prenosivih bolesti i to što je ne možete sami izvaditi.

Kada se obratiti lekaru

Ako imate IUD onda morate paziti i na znakove koji upućuju na moguće komplikacije. Ako primetite neke od sledećih simptoma odmah pozovite lekara.

  • Imate jak bol u stomaku ili karlici.
  • Imate pojačano vaginalno krvarenje.
  • Menstrualno krvarenje je toliko jako i morate menjati tampone svakih sat vremena, ili vam prolazi kroz klasični uložak i primetili ste puno ugrušaka.
  • Vaginalni iscedak je neugodnog mirisa.
  • Mislite da ste trudni.

Isto tako važno je da pratite promene u svom opštem zdravlju i pozovete lekara ako primetite neke od sledećih simptoma.

  • Ne možete pronaći nit IUD uređaja ili vam se čini da je kraća nego inače.
  • Mislite da ste bili izloženi seksualno prenosivim bolestima.

16831187496_0798d6897b_b

Zaključak

Ovakav vid kontracepcije se pokazao zaista dobrim kod žena koje su ranije rađale i zato se njima najviše i preporučuje. Žene koje nikada nisu bile trudne mogu imati nešto jače grčeve, ali isto tako mogu koristiti ovakav vid kontracepcije.

Mnoga istraživanja su pokazala zabrinutost da su razne vrste karličnih infekcija upravo povezane sa kontraceptivnim uređajima ovakvog  tipa. IUD sprečava sve vrste trudnoća čak i onu vanmateričnu, ali se u retkim slučajevima može desiti da žena zanese i pored kontracepcije. Trudnoća koja se desi i pored IUD u većini slučajeva biva upravo vanmaterična i neophodno ju je odstraniti hirurškim putem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar