Menu 

Ono što su PAPA test i mamografija za žene, to bi za muškarce trebalo da bude pregled prostate. Ipak, mišljenja po pitanju da li je on neophodan ili nije se prilično razlikuju od lekara do lekara, pa čak i među zdravstvenim organizacijama, što muškarce prilično buni. Mi danas odgovaramo na pitanje, da li ovakvi pregledi zaista mogu spasiti živote.

2008 godine, američki servis za preventivu bolesti je preporučivao rutisnki pregled prostate za one starije od 75 godina, a samo četiri godine kasnije došlo je do promene i pregled je bio preporučivan muškarcima svih godina.

prostata

Opšte je poznato da čak i prečesti pregledi mogu izazvati brojne štetne posledice, ali isto tako činjenica je da se muškarcima iz dana u dan dijagnostikuje uznapredovala bolest i u tom slučaju šanse za izlečenje su nešto manje nego kad se bolest otkrije u ranom stadijumu. Veoma je važno da se muškarcima da prilika kad je u pitanju njihovo sopstveno zdravlje.

Stručnjaci širom sveta se apsolutno salžu da će redovni preventivni pregledi prostate smanjiti broj slučajeva kada se karcinom otkrije u uznapredovalom stadijumu i daće pacijentima više šanse za preživljavanje. Jedno od rešenja koje oni preporučuju jeste usklađivanje parametara za izvođenje biopsije prostate i za izbegavanje nepotrebnih pregleda za pacijente sa manje agresivnom vrstom karcinoma. Već sad postoje brojni drugi nalazi koji se mogu obaviti, a da ne uključuju biopsiju.

Zaključak je da bi na redovne preglede prostate trebalo da odlaze oni koji spadaju u rizičnu grupu za obolevanje.

Rizični faktori raka prostate

  • Pažljivo pročitajte i ako se pronađete u većini stavki možda bi trebalo da zakažete pregled:
  • Rak prostate je veoma redak kod muškaraca ispod 40 godina, a rizik raste nakon napunjenih 50.
  • Ako ste imali rak prostate u porodici, možda postoji genetska predispozicija.
  • Postoje neka saznanja da su vatrogasci izloženi supstancama koje povećavaju rizik od raka prostate.

Najvažnije je da se svaki muškarac nakon što uđe u određene godine posavetuje sa svojim urologom i posluša njegov savet ad je u pitanju pregled prostate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Iako je sezona kiselog kupusa polako na zalasku nije zgoreg da vas još jednom podsetimo na sva lekovita svojstva ove sjajne namirnice koju slobodno moćemo nazvati tradicionalnom za naše prostore. Piši! Širi dalje!