Menu 

Ako ste jedna od onih osoba čiji posao zahteva sedenje za računarom od osam sati i više onda svakako morate pročitati ove savete koji će vam pomoći da sprečite loš uticaj dugotrajnog sedenja.

Možda nemate previše vremena da se posvetite svom telu tokom radnog dana, ali ispostavilo se da postoji mnoštvo malih navika koje vam mogu pomoći da preventivno delujete na sve one loše stvari koje donosi sedenje.

Prošetajte 10 minuta. Istraživanja su pokazala da je cirkulacija i vaskularna funkcija u udovima oslabljena kada sedimo duže vremena, ali ista istraživanja pokazuju da šetnja od svega 10 minuta rješava te probleme. Veoma je važno da u svoj dan uspete „ugurati“ tu desetominutnu šetnju da ne bi došlo do nekih većih zdravstvenih problema.

Uspravno stanite. Istraživanja su takođe pokazala da uspravno stajanje pet minuta na svakih 30 minuta sedenja je povezano sa regulacijom šećera u krvi i zato pokušajte nakon svakih pola sata da ustanete i stojite uspravno svega pet minuta pa nastavite sa radom.

183748011_03002f36d4_z

Pratite koliko koraka dnevno napravite. Pedometar je sjjan spravica koja će vam pomoći da pratite koliko tačno koraka napravite dnevno. Pedometar možete kupiti, a možete instalirati aplikaciju za vaš pametni telefon. Dokazano je da ljudi kad tačno vide koliko su bili (ne)aktivni to im daje podsticaj da se što više kreću. Čovek bi u proseku trebalo da napravi najmanje 5000 koraka ako želi da bude zdrav, a oni koji žele voditi nešto aktivniji život broj koraka treba da uduplaju.

Lepo sedite. Ovo je veoma važno i pokušajte da sami sebe ispravljate. Ako treba napravite se podsetnike koji će vas upozoravati da sedite uspravno i da se ne pogrbljujete. Pogledajte i video šta tačno znači uspravno sedenje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Anksioznost je veoma česta pojava među populacijom. Svakodnevni stres i preterana briga su ono što neizbežno vode do anksioznosti. Mi vam savetujemo kako da se oslobodite anksioznosti jednom za svagda. Piši! Širi dalje!