Menu 

Neka najnovija istraživanja su otkrila da ne treba previše olako uzimati vitaminske suplemente na dnevnoj bazi i ako želite da počnete sa uzimanjem treba sebi da postavite nekoliko pitanja, pa na osnovu odgovora donesete odluku.

Stručnjaci tvrde da ukoliko se zdravo hranite, pazite na to da su namirnice koje jedete na dnevnoj bazi zdrave, bogate vitaminima i mineralima, pazite da ste fizički aktivni onda nema potrebe da uzimate suplemente. U svakom slučaju, postavite sebi sledeća pitanja, dajte iskrene i opširne odgovore i na osnovu njih donesite zaključak jesu li vam suplementi neophodni.

4337025700_a801fd7c43_o

Konzumirate li 7-10 porcija voća i povrća dnevno? Prema pojedinim priručnicima za zdravu ishranu preporučuje se 7-10 porcija svežeg voća i povrća na dnevnoj bazi i na taj način sigurno ćete zadovoljiti potrebe organizma za svim nutrijentima.  Ako vam se to čini previše, ovaj ćete cilj veoma lako dostići ako voće i povrće dodate u smoothije.

Uzimate li neke lekove? Brojni lekovi koje lekari propisuju za razna obolenja mogu dovesti do nutritivnih nedostatka. Na primer oralna kontracepcija izaziva nedostatk magnezijuma, vitamina B6, B12 i vitamina C. Ako duže vreme uzimate neke lekove razgovarajte sa lekarom o mogućim suplementima.

Kako vaš organizam reaguje na stres? Svakodnevni stres izaziva nedostatak preko potrebnog vitamina B, a ako ga ne nadomešćujete pravilnom ishranom to može predstavljati veliki problem za organizam. Ukoliko nemate previše vremena za kuvanje i pripremanje zdrave hrane onda svakako uzmite u obzir suplemente.

Jeste li pušač? Pušanje utiče na apsorpciju vitalnih vitamina i minerala pa bez obzira na to koliko ih uzimate putem hrane bilo bi dobro da razmotrite i uzimanje suplemenata. Na primer, pušenje se na prvom mestu može umešati sa uticajem vitamina D.

 

3148352169_58745ebc53_z

Jeste li vegan ili vegetarijanac? Ljudi koji ne jedu proizvode životinjskog porekla obično su pod većim rizikom da pate od nedostatka vitamina B12 i gvožđa koji se retko ili u malim količinama nalaze u namirnicama biljnog porekla. U tom slučaju takođe je potrebno razmotriti upotrebu suplemenata.

Veoma je važno, da bez obzira na to u koju vi grupu spadate, suplemente ne uzimate sami, na svoju ruku već se posavetujte sa vašim lekarom. Trenutno u apotekama možete naći zaista širok spektar raznih vitamina i minerala i jednostavno je nemoguće da vam svi jednako odgovaraju.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Aloe_Vera_Zvezdara Aloe_Vera_Zvezdara

    Da li uzimate pet porcija voća i povrća dnevno? Nacionalni Kancer Instituti nalazu da svaki čovek, svaka žena i dete bi trebalo da imaju 5 obroka koji se sastoje od voća i povrća dnevno. Voće i povrće su veoma važni za održavanje našeg zdravlja. Oni poseduju mnogobrojne hranljive sastojke kao sto su enzimi, antioksidanti i ostale fitohemikalije bitne za očuvanje imuno sistema.
    Stvorili smo Forever Nature’s 18 sa namerom da vam omogućimo da ispoštujete ove preporuke i onda kada zbog svojih obaveza to niste u stanju, pogotovo što su vam potrebe za voće i povrćem zbog pojačanog trošenja i stresa tada jos naglašenije.

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!